Her er Hvorfor Dine Gadgets Bli Tregere Over Tid

70
Bilde: Alex Cranz/Gizmodo

Det er en sannhet som er universelt anerkjent som som gadgets få eldre de sakte ned—3-år-gamle bærbare datamaskinen eller telefonen ikke kommer til å ha den samme våren på trinnet som det gjorde da du først uemballerte det. Men hva er de faktorer som forårsaker dette uunngåelig treghet? Er din dyrebare enhet ganske enkelt slite seg ut?

Gadget forsinkelser vanligvis ikke bare resultatet av en årsak (Apples nylige batteriet problem å være et sjeldent unntak), men heller flere medvirkende faktorer jobber sammen, noe som er grunnen til problemet varierer mellom enheter (selv av samme merke og modell) og kan lindres til en viss grad i noen tilfeller. Både maskinvare og programvare kan lide, og det er derfor en fullstendig tilbakestilling vil ikke nødvendigvis løse alle dine hastighet problemer.

Programvare forsinkelser

Hver gang Apple, Microsoft eller Google presse ut en ny OS-oppdatering, er det vanligvis inneholder mer kraftige funksjoner og mer kraftig apps. På samme tid, eldre og mindre effektiv kode kan bli oversett og venstre bak. Den samlede virkningen er at mobiltelefonen eller den bærbare pc-en er å måtte jobbe hardere for å få de samme resultatene, som flere krav blir plassert på det.

Det er den samme historien med tredjeparts applikasjoner for utviklere oppdatere koden for å dra nytte av nyere maskinvare og takle på ytterligere funksjoner—en ekstra chat-komponent her, en ny AR filter der—mens maskinvaren din forblir uendret.

Ta en titt på iTunes, hvis du kan stå for. Det er regelmessig hadde mer og mer evner skjøvet på det, mens i stor grad prøver å gjøre de samme jobbene det er alltid hadde å gjøre i det siste, fra ripping av Cder til streaming av musikk fra nettet. Det bør ikke være en overraskelse at et program som dette gradvis ser ut til å bli tregere over tid, selv om du ikke å bygge opp en større og større media biblioteket.

Bilde: Skjermdump

Hvis den nyeste og beste smarttelefoner og bærbare datamaskiner har bedre maskinvare evner, så utviklerne er uunngåelig kommer til å dra nytte av dem ved å innføre mer avanserte funksjoner, eller ved å optimalisere koden sin. Det er fint hvis du har plukket opp et flaggskip enhet i løpet av de siste 12 måneder, men etter hvert blir eldre enheter sliter med å holde tritt med endringer i koden og til slutt bli etterlatt helt.

Og alt blir oppdatert på forskjellige tider, forårsaker en effekt, noen ganger kalt software entropi: Enkelte deler av koden (for eksempel Api-er innebygd i OS) for å måtte forlate takhøyde for ulike måter andre apps kanskje ønsker å samhandle med dem, og ta hensyn til et stadig økende utvalg av maskinvare og andre apper. Jo flere apper og utviklere som deltar, jo mer ineffektivitet vises, som er en av fordelene med å ta en mer kontrollert tilnærming til operativsystem og apper, som Apple gjør.

Før du nivå all skyld på programvare utviklere, du er som bidrar til dette selv også. Når du bruker telefonen apps og desktop-applikasjoner, kan du legge til deres kompleksitet med din bruker data, innstillinger, lagrede filer, og så videre. En podcast-app du har konfigurert og fylt opp med innhold kommer til å ta opp mer plass og flere systemressurser enn det gjorde da det ble installert første gang.

For eksempel, de fleste av oss er hele tiden å legge til flere utvidelser til våre lesere, og sette opp flere programmer for å starte på samme tidspunkt som Windows eller macOS, og alt dette øker presset på maskinvare som en gang i tiden gikk så raskt.

Det store antallet apper og filer som gjør en forskjell for Om datamaskinen, nettbrettet eller telefonen, ingen enhet liker å kjøre tom for lagringsplass. I grove trekk betyr det at mindre fritt spillerom for OS å håndtere programmer du har åpne, og filene du trenger for å lagre, og som kan føre til dårlig ytelse og til slutt vanlig krasjer når mengden ledig plass blir veldig begrenset.

Bilde: Skjermdump

Igjen, både programmer og brukere bidra. Programmer noen ganger ikke klart opp midlertidige, overflødige filer, så vel som de kan (på grunn av feil eller krasjer, eller bare dårlig kode), mens alle vi jevnlig legge stabler av bilder og videoer til den interne lagringen av våre dingser. Moderne Operativsystemer har blitt mye bedre på å håndtere dette over tid, men det er fortsatt et problem, spesielt hvis du er som klamrer seg fast på eldre maskinvare.

Windows, for eksempel, vil bruke ledig plass på harddisken som overløp lagring når RAM blir full—kanskje når du er gaming eller video redigering. Hvis plassen er begrenset, det tar OS lengre tid på å sjonglere alle data det er behov for å sjonglere, og system forsinkelser kan bli resultatet.

Til slutt, for stasjonære og bærbare pcer, det er sikkerheten vinkel. Hvis du har lov til virus eller malware å snike seg på systemet, de kommer til å bruke opp diskplass, minne, og andre system ressurser, og kan bevisst prøve å sabotere for noen av de andre programmene. Hvis du har lagt merke til en sterk nedgang i ytelse, det er sannsynligvis en god idé å kjøre en full system sikkerhet scan.

Maskinvare forsinkelser

De fleste av nedgangen ser du på dine gadgets er ned til programvaren, for å få mer oppblåst og mer sofistikerte mens maskinvare forblir den samme, men det er noen fysisk nedbrytning på spille for, ikke minst i litium-ion-batterier.

Batteriene inne i den bærbare pc-en eller smarttelefonen vil forringes over tid—det er bare en naturlig del av teknologien. På sin egen, skal den ikke ha en direkte innvirkning på hastigheten på enheten, men det betyr at du begynner å få mindre tid mellom hver lading, og det er grunnen til at produsenter gi retningslinjer om å ta vare på batteriet.

Igjen, det bør ikke direkte innvirkning på ytelsen, med mindre produsenter er struping CPU-hastighet for å kompensere for en aldrende batteriet, som Apple nylig har innrømmet. Et batteri som er på vei ut kan også føre sin rettferdige andel av krasj, men appene skal fortsatt være i drift ved samme hastighet.

Bilde: Gizmodo

Likeledes mekaniske harddisker. Tradisjonelle mekaniske Hdd vil vanligvis bare avta merkbart til høyre før du gir opp livet fullstendig, selv om det er sant at buggy-koden og strømbrudd kan noen ganger føre til korrupsjon, som i sin tur gi OS mer arbeid å gjøre og kan påvirke ytelsen. Hvis harddisken blir stadig brukt eller kjører på en høy temperatur, så det er sannsynlig å mislykkes raskere, men igjen er det ikke kommer til å være en viktig faktor i en gradvis system nedgang.

Som for solid state-disker og flash-minne i de mobile enhetene dine, du er bare kommer til å se forsinkelser hvis en mangel på plass er et problem, som vi allerede har nevnt. Som eldre harddisker, at de ikke gradvis ‘alder’ eller ‘oppbrukt’—de har en begrenset levetid, men generelt bør de holde opp et respektabelt nivå av ytelse før de kommer til den.

I mellomtiden, komponenter, som CPU og minne vil ikke avta over tid, eller i det minste bare ved veldig små, umerkelige beløp som du ikke vil se i løpet av levetiden til enheten. Disse komponentene kan mislykkes, men så lenge de virker, de vil fungere på stort sett samme nivå—hvis enheten har avtatt, er det nesten helt sikkert ikke fordi prosessoren eller at minnet er gradvis iført ut.

Bilde: AMD

Alle som betyr at den vanlige tips er alltid de beste metodene for å holde enheten din kjører så smidig som mulig: Hold like mye ledig plass på din gadgets som du kan installere så få programmer som du kan komme unna med, holde disse appene så liten som mulig, og oppdatere både apper og operativsystem når du får sjansen.

Installere OS eller tilbakestille telefonen kan gjøre en stor forskjell fordi det kutter ut de fleste av de medvirkende faktorene vi har nevnt ovenfor, men med mindre du gjenoppretter det opprinnelige OS som fulgte med enheten, er det fortsatt ikke vil kjøre som snappily, selv før du har begynt å legge appene igjen.

Med mindre du holde datamaskinen eller telefonen i en perfekt tilstand, aldri å endre eller oppdatere eller installere noe, en gradvis nedbremsing er uunngåelig, selv om det kan være minimert til en viss grad.

SHARE