Här är Varför Dina Prylar Blir Långsammare med Tiden

91
Bild: Alex Cranz/Gizmodo

Det är en sanning allmänt erkänt att så få prylar äldre de sakta ner—din 3 år gamla bärbara dator eller telefon inte kommer att ha samma spring i sina steg som det gjorde när du först förpackning. Men vilka faktorer är det som orsakar detta oundvikliga tröghet? Är din dyrbara enhet helt enkelt bära ut?

Gadget nedgångar är inte typiskt bara resultatet av en orsak (Apples senaste batteriet frågan är ett sällsynt undantag), utan snarare flera bidragande faktorer, som arbetar tillsammans, vilket är anledningen till problemet varierar mellan olika enheter (även av samma märke och modell) och kan lindras i en omfattning som i vissa fall. Både hårdvara och mjukvara kan drabbas, varför en fullständig återställning kommer inte nödvändigtvis att lösa alla dina frågor hastighet.

Programvara nedgångar

Varje gång Apple, Microsoft eller Google för att trycka ut en ny OS-uppdatering, det innehåller vanligtvis mer kraftfulla funktioner och mer kraftfulla applikationer. På samma gång, äldre och mindre effektiv kod kan komma i skymundan och lämnat bakom sig. Den samlade effekten är att telefonen eller datorn är med att arbeta hårdare för att få samma resultat, som mer krav får placeras på den.

Det är samma sak med tredje part apps, som utvecklare uppdatera koden för att dra nytta av nyare hårdvara och tack för ytterligare funktioner—en extra instant messaging komponent här, en ny AR-filter det—samtidigt som din hårdvara förblir oförändrad.

Ta en titt på iTunes, om du kan stå för. Det är regelbundet hade mer och mer kapacitet drivit på att det, samtidigt som det i stort försöker göra samma jobb som det alltid haft att göra i det förflutna, från rippa Cd-skivor för att strömma musik från nätet. Det borde inte vara en överraskning att ett program som detta gradvis verkar bli långsammare med tiden, även om du inte bygger upp en större och större media bibliotek.

Bild: Skärmdump

Om den senaste och största smartphones och bärbara datorer har bättre hårdvara resurser, och sedan utvecklare oundvikligen kommer att dra nytta av dem genom att införa mer avancerade funktioner eller genom att optimera sin kod. Det är bra om du har plockat upp ett flaggskepp enhet under de senaste 12 månaderna, men så småningom, äldre enheter kamp för att hålla jämna steg med de ändringar i koden, och så småningom hamna på efterkälken helt.

Och allt blir uppdaterad på olika tider, vilket orsakar en effekt som ibland kallas programvara entropi: Vissa delar av koden (som Api: er som är inbyggd i OS) med att lämna utrymme för olika sätt i andra appar kanske vill interagera med dem, och göra tillägg för en ständigt ökande utbud av hårdvara och andra appar. Ju fler appar och utvecklare som deltar, desto mer ineffektivitet visas, vilket är en av fördelarna med att ta ett mer kontrollerat sätt att operativsystem och appar som Apple gör.

Innan du nivå hela skulden på mjukvaruutvecklare, du bidrar till detta själv också. När du använder appar och datorprogram, som du lägger till i sin komplexitet med dina användaruppgifter, din inställning inställningar, dina sparade filer, och så vidare. En podcasting-app du har konfigurerat och fylls med innehåll kommer att ta upp mer utrymme och fler systemresurser än det gjorde när det var första installerat.

Till exempel, de flesta av oss är att kontinuerligt lägga till fler anknytningar till våra webbläsare, och sätta upp fler program att starta samtidigt som Windows eller macOS, och allt detta ökar trycket på hårdvara som en gång i tiden gick så snabbt.

Det stora antalet program och filer och gör en skillnad för: Om datorn, surfplattan eller telefonen, ingen enhet gillar att köra slut på lagringsutrymme. I allmänna ordalag att det innebär mindre utrymme för OS för att hantera de program du har öppna, och de filer som du behöver för att lagra, och som kan leda till en långsam och så småningom vanliga kraschar när mängden ledigt utrymme blir verkligen begränsad.

Bild: Skärmdump

Igen, både appar och användare bidrar. Program ibland inte klara upp tillfälligt, överflödiga filer så bra som de kan (på grund av fel eller kraschar, eller bara dålig kod), medan vi lägger regelbundet till högar av bilder och videoklipp till den interna lagringen av våra prylar. Moderna Operativsystem har fått mycket bättre på att hantera detta över tiden, men det är fortfarande ett problem, särskilt om du klänger sig fast på äldre hårdvara.

Windows, till exempel, kommer att använda hårddiskutrymme som spill lagring när RAM-minnet blir fullt—kanske när du är spel-eller videoredigering. Om utrymmet är begränsat, det tar OS längre tid att jonglera alla de uppgifter som den behöver för att jonglera och nedgångar systemet kan leda till.

Slutligen, för bärbara och stationära datorer, det finns säkerhet vinkel. Om du har tillåtit virus eller skadlig kod för att smyga in på ditt system, kommer de att använda upp hårddiskutrymme, minne, och andra resurser, och kan medvetet försöka sabotera några av dina andra program. Om du har märkt en kraftig nedgång i prestanda, det är nog en bra idé att köra en full system security scan.

Hårdvara nedgångar

De flesta av den avmattning som du kommer att se på dina prylar är ner till programvaran för att få mer uppblåst och mer sofistikerade samtidigt som hårdvaran är densamma, men det finns några fysiska nedbrytning på att spela, inte minst i litium-jon-batterier.

Batterierna i din bärbara dator eller smartphone kommer att försämras över tiden—det är bara ett naturligt inslag av teknik. På egen hand kan den inte har en direkt inverkan på hastigheten på din enhet, men det kommer att innebära att du börjar få kortare tid mellan laddningarna, och det är därför tillverkare utfärda riktlinjer för att ta hand om ditt batteri.

Igen, det ska inte direkt påverka prestanda, om inte tillverkarna strypning CPU hastighet för att kompensera för en åldrande batteri, som Apple nyligen antagen till. Ett batteri som är på väg ut kan också få sin beskärda del av olyckor, men dina appar ska fortfarande vara igång vid samma hastighet.

Bild: Gizmodo

Likaså mekaniska hårddiskar. Traditionella, mekaniska Hårddiskar kommer oftast bara sakta ner märkbart rätt innan du ger upp livet helt, även om det är sant att buggig kod och strömavbrott kan ibland orsaka felaktigheter som i sin tur ger OS mer arbete att göra och kan påverka prestanda. Om din enhet är ständigt används eller kör på en hög temperatur då det är sannolikt att misslyckas snabbare, men återigen, det är inte det kommer att vara en viktig faktor i en gradvis system nedgång.

För solid-state-enheter och flash-minne i din mobila enheter, ska du bara se nedgångar om en brist på utrymme är ett problem, som vi redan nämnt. Som äldre hårddiskar, att de inte gradvis “ålder” eller “bär ut” —de har en begränsad livslängd, men i allmänhet bör de hålla upp en respektabel nivå av prestanda, tills de når den.

Samtidigt komponenter som PROCESSOR och minne som inte kommer att sakta ner över tid, eller åtminstone bara av mycket små, omärkliga belopp som du inte kommer att se under den tid som din enhet. Dessa komponenter kan misslyckas, men så länge de fungerar, de kommer att fungera på ungefär samma nivå, om din enhet har avtagit, det är nästan säkert inte, eftersom processorn eller minnet är gradvis slits ut.

Bilden: AMD

Alla innebär de vanliga tips är alltid de bästa metoderna för att hålla din enhet som kör så smidigt som möjligt: Håll lika mycket ledigt utrymme på dina prylar som du kan installera några program som du kan komma undan med, hålla dessa appar så mager som möjligt, och uppdaterar både appar och OS när du får chansen.

Ominstallation av ditt OPERATIVSYSTEM eller återställa din telefon kan göra stor skillnad, eftersom det skär ut de flesta av de bidragande faktorer som vi har nämnt ovan, men om du återställa den ursprungliga OPERATIVSYSTEM som följde med enheten, är det fortfarande inte kommer att köras som snappily, redan innan du har börjat lägga in dina appar igen.

Om du håller din dator eller telefon i ett ursprungligt tillstånd, aldrig ändra eller uppdatera eller installera något, en gradvis avmattning är oundvikligt, även om det kan minimeras till en viss grad.

SHARE