Alla Irriterande Tech Sysslor Du Behöver Göra När Du Har Tid

69
Bild: Google

Gillar din bil, eller ditt kök, din tekniska enheter kommer att köra bäst när de är underhålls på rätt sätt—och som innebär att hitta tid att göra alla de låg nivå underhåll uppgifter som inte är roligt, men kan hålla allt stabil och smidig, och undvika problem i framtiden.

Om du har fem minuter eller femtio till godo, här är några tech sysslor att ta itu med i din lediga tid.

Uppdatera din programvara

Bild: Skärmdump

Det är aldrig en bra tid för en uppdatering—ingen sitter på en bärbar dator är att inte göra någonting och hoppas på en Windows Update-meddelande ska visas—men dessa små inkrementella programfixar som är nödvändiga för en smidig och säker drift av din utrustning.

Du kan söka efter uppdateringar genom System och System update i Android i appen Inställningar, genom Allmänna och Programvara Uppdatering i iOS-appen Inställningar, genom Uppdatering & Security och Windows Update i Windows-Inställningar-appen, och genom Uppdateringar fliken i App Store App på macOS. Under tiden, gå på en promenad.

Frigöra utrymme

Bild: Skärmdump

Inget ger en telefon eller bärbar dator på knä snabbare än en brist på utrymme, som OS kommer att arbeta extra hårt för att försöka hitta plats för allt-och håll i dina data. Ta bort gamla och överflödiga filer är ett enkelt jobb som du kan göra någon gång.

På telefonen kan det innebära att avinstallera appar som du inte längre använder eller ta bort skärmdumpar, och du kan också få lite extra hjälp och tips från smart förvaring funktionerna i Android (under Inställningar och sedan Lagring) och iOS (under Inställningar och sedan ditt Apple-ID, iCloud och Hantera Lagring).

Windows och macOS har verktyg för att låna ut en hand med detta också. På Windows, sök på “diskrensning” från aktivitetsfältet och starta den när den visas på macOS, öppna Apple – menyn och därefter klickar du på Om den Här datorn, Lagringoch Hantera.

Scan för problem

Bild: Skärmdump

Antivirusprogrammet bör vara igång i bakgrunden för att hålla dig skyddad mot de flesta av de hot som kommer i din väg, men du bör ändå vara att göra en grundlig genomgång varje gång på ett tag—kontrollera ditt program s support för mer information. Med Windows Defender inbyggt i Windows 10, klicka på Virus och skydd mot hot, då Avancerad skanning, sedan Full skanning och Skanna nu.

Detta gäller till hårddisken problem. I Windows 10, höger-klicka på hårddisken i Utforskaren, välj Egenskaper och öppna Verktyg – fliken. Klicka In under felkontroll rubrik för att köra en scan.

I macOS, kör Disk Utility tool från Rampljuset sedan väljer du din huvudsakliga hårddisk och plocka Första Hjälpen från listan över poster i toppen. Klicka på Kör när du uppmanas till det. Med både Windows och macOS verktyg, du får en grundlig genomsökning av hårddisk, med reparationer utförs om det är möjligt.

Få dina bilder organiserad

Bild: Apple

Vi är alla fortfarande oavbrutet knäppa iväg med våra smartphones, men har vi någonsin göra något med de bilder vi tar? Spendera lite tid på att söka tillbaka genom dina foto-historia i Google Bilder eller Apple Foton eller vad som helst foto-tjänst som du föredrar, och du kan bli av med röran och återupptäcka gamla favoriter.

Naturligtvis fotot tjänster från både Apple och Google nu har verktyg för att ta upp dina bästa bilder och videoklipp automatiskt, så bege dig till Assistent (Google) eller Minnen avsnitt (Apple) för att se vad befälhavaren algoritmer har grävt upp.

Uppdatera din router

Bild: Skärmdump

Din router är porten till ditt hemnätverk, och med bedrifter som KRACK runt om du vill vara säker på att det är lika väl skyddad som möjligt. Ett av de bästa sätten att göra det är att hålla din router lappat med den senaste firmware, även om processen är oftast onödigt komplicerad.

Chef till stöd sidor på webbplatsen för din router tillverkaren eller Internet-Leverantör och du bör hitta firmware nedladdning länkar någonstans—om dessa uppdateringar som har släppts sedan du först ställa in din router så att du vill få dem installerade. Instruktioner bör ges, men du brukar logga in i routerns inställningar skärmar för att applicera en patch.

Till exempel, du kan hitta Linksys vecka här och Netgear vecka här. Du kan förlänga samma princip att den fasta programvaran för alla dina Internet of Things och smarta hem-växel, även om uppdateringar för dessa enheter är ofta mer effektivt hanteras via en app på telefonen.

Flytta till molnet

Bild: Skärmdump

Beroende på hur länge du har varit runt om på planeten, du kan ha ett stort antal filer som läggs upp från och med innan streaming och molntjänster tog över: MP3-filer, till exempel, eller skannade bilder eller filmer.

Ett annat jobb som du kan göra när du har en extra tio minuter eller tio timmar (beroende på storleken på din data haul) är att få alla dessa filer från din lokala hårddiskar och i molnet för enkel åtkomst.

Google Play Musik, till exempel, kan du ladda ner upp till 50 000 lokala filer gratis, redo för streaming till alla dina enheter, medan gillar Dropbox, OneDrive, iCloud och Google Drive fungerar bra för foton eller någon annan typ av fil.

Reda ut dina trådar

Bild: Wellen

Massan av ledningar som gömmer sig bakom din skärm eller TV-apparat inte kan vara den mest brådskande underhåll jobb du kan hitta, men att ha en organiserad kabelsystem kan verkligen påskynda uppgifter för felsökning eller för att installera enheter, och är förmodligen att föredra ur brandsäkerhetssynpunkt perspektiv.

Du kan antingen få kreativ med dina egna system för kabelhantering eller använda några billiga ärmar eller klistermärken för att få jobbet gjort. Du kan även hitta kan du diket ett par överflödiga eller dubbla kablar längs vägen.

Rengör dina prylar

Bild: John Ward/Flickr/CC BY 2.0

Rengöring av dina prylar är kanske bara marginellt roligare än att städa badrummet, men telefonen, tangentbord och andra delar av hårdvaran är täckta av bakterier så det är värt mödan att fräscha upp dem varje så ofta.

Microfiber dukar, en mycket liten mängd vatten, tryckluft, och (i vissa fall) lite alkohol är det material som du behöver, men du bör alltid kolla upp på nätet för specifika uppgifter—din-dator-tangentbordet, till exempel, kan ta en mer noggrann rengöring än din nya iPhone X.

SHARE