10 Riktigt Användbar macOS Funktioner Som Du Aldrig har lagt Märke till

67
Bild: Michael Sapiton/Unsplash

Mycket som vi älskar alla nya funktioner att rulla ut med en ny macOS uppdatera varje år, vi är också ganska delvis för att de långvariga verktyg och funktioner som har funnits längre och som du kanske har glömt bort eller aldrig används i första hand. Här är några av våra favoriter som du borde prova på för storlek.

1) Smarta mappar i Finder

Smarta mappar är inte riktiga mappar: De är mer som etiketter i Gmail, märkning av vissa filer med vissa sökvillkor. Som filer på disk förändring, så den Smarta Mappar uppdateras automatiskt, vilket gör dem perfekta för att snabbt ringa upp grupper av filer från disk.

I Finder, välj Arkiv och sedan Ny Smart Mapp och ange dina sökord. Använd plus-ikonen nedanför för att lägga till extra filter, som filtyper, eller taggar, eller det datum som fil senast öppnades. När du är klar, klicka på Sparaoch välj var du vill spara och pin-mappen för enkel åtkomst.

2) Registrera iOS och macOS-tv verksamhet i QuickTime

Bild: Skärmdump

Inspelning av tv aktivitet på enheter är ofta förenat med komplexitet och svårighetsgrad, men inte så på macOS, där allt du behöver är QuickTime. Om du väljer FilenNya Tv-Inspelning, kan du spela in dina Mac-skärm aktivitet genom att klicka på den röda inspelningsknappen.

Om du har en iPhone, iPad eller iPad Touch är ansluten via USB, kan du spela in vad som händer på skärmen i stället, genom att välja det som alternativ att använda i den nedrullningsbara menyn bredvid knappen spela in. Det är en barnlek att använda och användbara i alla typer av situationer.

3) Aktivera skärmen är varmt hörn

Om du klickar på Apple – menyn, öppna systeminställningar, välj Skrivbord Och Skärmsläckare och växla till Skärmsläckare tab, kommer du att se ett Varmt Hörn alternativ ner i lägre rätt—detta gör att du kan tilldela de fyra skärmens hörn för att särskilt system för åtgärder.

Dessa åtgärder omfattar bland annat öppna Launchpad-skärmen eller Anmälan Center, sätta datorn i viloläge, för att starta eller stänga av den aktuella skärmsläckare, hoppa direkt till skrivbordet, och så vidare. När en varm hörnet är konfigurerad, kan bara flytta din mus markören över till den för att utlösa åtgärder.

4) för att Streama musik och filmer runt hemmet

Bild: Skärmdump

iTunes kommer med några effektiva dela verktyg inbyggda i: Öppna iTunes – menyn, välj Inställningar och aktivera delning enligt Dela. Ditt bibliotek kan sedan nås under den Delade Bibliotek avsnitt av iTunes på andra Mac-datorer i samma lokala nätverk.

Hemmadelning (Fil sedan Hem Delning) fungerar på olika sätt—det låter dig ladda ner och strömma innehåll, och det fungerar med iOS-enheter och Apple TV, iTunes på Mac, men det kräver att du loggar in på samma Apple-ID på alla enheter som du vill använda.

5) Kör Windows med Boot Camp

Boot Camp har funnits som en macOS har i över ett decennium nu, vilket gör processen att få Windows på en Mac-dator mycket enklare än du ursprungligen skulle förvänta sig: Apple har en komplett guide till den funktionen och hur du kan ställa upp.

Det är ärligt talat inte så svårt—det är en Boot Camp-Assistenten att du snabbt kan hitta från Spotlight (Cmd+Space) som tar dig genom processen och förbereder en bit av din hårddisk för Windows att köra på. Du behöver en giltig kopia av Windows ändå.

6) Automatisera repetitiva uppgifter

Bild: Skärmdump

Automator är en av de mest användbara verktyg som ingår i macOS, men det är väl dolda och kanske sätter vissa människor upp eftersom att det verkar svårt att använda. I själva verket, starta det från Spotlight (Cmd+Space) och du kommer att finna att det finns ingenting att vara rädd för.

Vi kommer inte att dyka in i en full guide här, men någon upprepade macOS uppgift som du inte kan hanteras av Automator—filkonverteringar, foto byta namn på, öppna flera webbsidor, kombinera Pdf-filer, för att köra backup och så vidare. Den officiella Apple-guide är en bra resurs att börja med.

7) Skapa virtuella skrivbord

Virtuella skrivbord ge dig mer digital svängrum för ditt program och windows, och Apples operativsystem som har stöd för dem i form av Utrymmen för mycket längre än Microsofts. Du kan hitta dem via Mission Control (tryck på F3 för att starta eller ställa in den som ett hot hörnet).

Upp på toppen av skärmen kan du se din nuvarande stationära datorer—klicka på plustecknet för att lägga till en ny en, och dra öppet fönster när de behöver gå. Dockan och menyraden kvarstår över alla dina Utrymmen, och Ctrl+vänsterpil och Ctrl+Höger Pil för att hoppa mellan dem.

8) Ping filer trådlöst med AirDrop

Bild: Skärmdump

Det är lätt att glömma bort Luftlandsättning, och det inte alltid fungerar felfritt, men det är ofta det snabbaste och mest bekväma sättet att få filer mellan Apple-märkta produkter. Funktionen har funnits sedan 2010 och är nu bakas in i tyget av både macOS och iOS.

För att använda det på din Mac, kan du hitta det alternativ för delning i den app du befinner dig i, eller Ctrl+klicka på en fil i Finder och välj sedan Dela och Luftlandsättning. På en annan macOS-maskin kan du titta i Luftlandsättning avsnitt av Finder, på iOS-filen bör dyka upp i relevanta app, om AirDrop är aktiverad.

9) Underteckna dokument i Förhandsvisning

Från Förhandsgranska, öppna Verktyg – menyn och därefter välja Kommentera, Signatur och Hantera Signaturer för att producera en handskriven klottra i digital form, en som du sedan kan lägga till vad du öppna upp inne Förhandsvisning, som Pdf-filer som måste undertecknas.

Du kan hålla en bit papper upp den till Mac-datorns webbkamera eller använd styrplattan för att skapa din digitala signatur, som sedan sparas i en lista. Att släppa en signatur i ett dokument eller en bild, gå tillbaka till samma Signatur – menyn och välj skriv som du vill använda.

10) Komplettera ord som du skriver

Bild: Skärmdump

Gömda i macOS är ett gäng smarta kortkommandon som kan hjälpa dig att driva igenom vad det är du råkar vara att göra, men en av de mest praktiska är den integrerade funktionen komplettera automatiskt, som du kan ta med upp i de flesta program genom att trycka på Option+Escape.

Du kommer att se en lista på möjliga matchningar som kommer upp på skärmen, vilket är användbart om du inte är säker på hur att stava något. Det fungerar inte i webbläsare eller platser där komplettera automatiskt finns redan, men det fungerar i Mail, Anteckningar, Webbsidor, och flera andra program.

SHARE