Maak Je Eigen Toetsenbord Snelkoppelingen om Iets te Doen op Windows en macOS –

64
Afbeelding: Damian Zaleski/Unsplash

Sneltoetsen zijn de niet-zo-geheime wapen in de zoektocht naar uw productiviteit te maximaliseren en blitz via programma ‘s en webpagina’ s op top snelheid. Met sneltoetsen kunt u direct laat je favoriete GIF in een chat of e-mail, of zoek op Wikipedia zonder eerst het openen van een browser. U kunt programma ‘ s starten of het direct uitvoeren van een traceroute op een website. Neem geen genoegen met de standaard lijst van de sneltoetsen die je met Windows of macOS—maak je eigen te maken. Hier is hoe het te doen.

Aangepaste sneltoetsen in Windows

Windows-10 is perfect gelukkig voor u maken van uw eigen aangepaste sneltoetsen, maar slechts tot op een bepaald punt—als in, om de lancering van specifieke sneltoetsen. Maak eerst een snelkoppeling voor een toepassing, hetzij door het slepen van alles uit het menu Start, het bureaublad, of door met de rechtermuisknop te klikken op een uitvoerbaar bestand en te kiezen voor snelkoppeling Maken.

Wanneer de snelkoppeling hebt gemaakt, klik je er rechts op en kies Eigenschappen. Klik op de Snelkoppeling toets box, voer uw gekozen toetsaanslag, en klik op OK om te bevestigen. Let op dat uw aangepaste combinatie is te beginnen met Ctrl+Alt, daarna kunt u het toevoegen van een letter, cijfer of functie toets.

Afbeelding: Screenshot

Dat is zeer welkom natuurlijk, maar het niet echt laat ga je naar de stad op uw eigen snelkoppelingen. Om dat te doen, heb je de hulp nodig van een programma van derden.

WinHotKey is een oudere freeware programma, maar werkt nog steeds in Windows 10. Eenmaal geïnstalleerd, het draait vanuit het systeemvak (system tray): Rechts-klik op het pictogram, klikt u op Configureren, kies vervolgens Nieuwe Sneltoets in het dialoogvenster dat verschijnt voor het maken van uw snelkoppeling.

Als het Windows-BESTURINGSSYSTEEM heeft en sleepte de meeste van de Win wat snelkoppelingen voor zichzelf, zult u waarschijnlijk nodig hebt om toe te voegen in een Ctrl of Shift om jou uniek. U kunt het openen van toepassingen, open bestanden, mappen openen, of het uitvoeren van een aantal acties op het huidige venster (zoals het minimaliseren).

Ook de moeite waard om te kijken en ook gratis is AutoHotkey. Dit is een iets complexer tool gebouwd rond scripts die je nodig hebt voor het maken van deze scripts worden als kleine tekstbestanden die vervolgens kunnen worden toegewezen sneltoetsen van uw keuze.

Afbeelding: Screenshot

Het voordeel van deze extra complexiteit is dat je gewoon kan doen over alles wat met het programma en de bijbehorende sneltoetsen, van het starten van toepassingen voor het invoeren van een regel tekst in de tekstverwerker die u momenteel gebruikt. Mis de sneltoetsen voor emojis in Olierijke? U kunt hand-programma ze met een hot-key voor de toepassing. Voor meer gedetailleerde instructies voor het maken van scripts, en enkele voorbeelden van producten die u kunt wijzigen, raadpleegt u de online documentatie.

Ten slotte, kunt u uw eigen sneltoetsen in een aantal toepassingen, zoals Microsoft Word. Open de Opties van het hoofdmenu van het programma, dan kies Aanpassen van het Lint en klik op Instellen… naast de sneltoetsen rubriek. U kunt hetzelfde trucje in Photoshop ook, via Bewerken en Sneltoetsen—slechts een gereedschap selecteren of menu-optie voor het toewijzen van een sneltoets.

Aangepaste sneltoetsen in macOS

In Apple-land, heb je een native optie voor het bevestigen van de sneltoetsen voor menu ‘ s en acties. Open het Apple – menu, kies systeemvoorkeuren, dan is het Toetsenbord. Open de Sneltoetsen – tab en u bent in.

U kunt in-of uitschakelen van een snelkoppeling in via het aankruisen van vakjes links, of stelt u een andere toetsaanslag door te klikken op de snelkoppeling die u wilt wijzigen en vervolgens op de vervanging van de combinatie op je toetsenbord.

Afbeelding: Screenshot

Het opzetten van een nieuwe snelkoppeling naar een applicatie menu-item aan, klik op App-Snelkoppelingen vervolgens de plus-knop. U moet de exacte menu label wilt u de snelkoppeling naar een toepassing (zoals “Verwijderen” bijvoorbeeld) en geef aan of de snelkoppeling moet werken, in elke app of een desktop-programma in het bijzonder. Natuurlijk zult u ook de toetsenbord combinatie zelf. Als je eenmaal hebt geklikt Toevoegen u aan de slag kunt met uw nieuwe macOS sneltoets op het toetsenbord.

Onder de Diensten rubriek vindt u opties zoals het vastleggen van het scherm en het instellen van de achtergrond van het bureaublad, en al deze opties hebben hun eigen sneltoetsen. Als u wilt toevoegen van een nieuwe service aan deze lijst importeren van tracks in iTunes misschien, of het maken van nieuwe agenda ‘ s, of van de vele andere acties—u kunt dit doen via de Automator applicatie (te vinden via Spotlight) en vervolgens toewijzen aan een sneltoets op het toetsenbord daarna.

Dat is prima voor zolang het duurt, maar je kunt veel meer doen met de hulp van een derde-partij-programma, zoals Alfred: met behulp van aanpasbare “sneltoetsen” u kunt een toepassing starten, nemen meer controle over Alfred zelf, of start een script of een AppleScript-een actie uit te voeren. De optie voor het maken van sneltoetsen behoeften van de Powerpack kopen, die is € 19 (ongeveer $25 op het moment van schrijven).

Van de Alfred venster met de systeemvoorkeuren, klik op Workflow klik op het plus-pictogram in de linker—als u kiest voor de Sjablonen optie kunt u zien hoe sneltoetsen kunnen worden toegewezen aan bestanden, apps, zoekopdrachten op het web, systeem commando ‘ s en meer. Je kiest gewoon uw sneltoets uw actie, en uw parameters, indien nodig. Zodra je meer zelfvertrouwen hebt, kunt u deze workflows uit het niets (zie hier voor extra instructies).

Afbeelding: Alfred

Dan is er een Keyboard Maestro ($36)—hiermee kunt u het toewijzen van een sneltoets op het toetsenbord op zo ongeveer alles, of het is een macro voor het downloaden van tekst en afbeeldingen van het internet of een opdracht tot het verzenden van een bepaalde lijn via iMessage.

Eerst maakt u een Macro is een reeks opdrachten—vervolgens wijst u het een “Hot-Key” (met een spatie). Open het Help – menu en klik Tutorial voor een meer uitgebreide handleiding om het proces, maar als je wilt opstaan en zo snel mogelijk, klik op de plus-knop aan de onderkant van de interface voor het maken van een nieuwe macro. U hebt voor het instellen van een hot-toets als u de macro activeert, en vervolgens kunt u toewijzen aan uw dienovereenkomstig actie.

SHARE