Skapa Dina Egna Genvägar på Tangentbordet för att Göra Något på Windows och macOS

82
Bild: Damian Zaleski/Unsplash

Kortkommandon är inte-så-hemliga vapen i jakten på att maximera din produktivitet och blitz genom applikationer och webbsidor på högsta hastighet. Med kortkommandon kan du omedelbart släppa din favorit GIF i någon chatt eller e-post, eller sök på Wikipedia utan att först öppna en webbläsare. Du kan starta appar eller omedelbart göra en traceroute på en webbplats. Inte bara nöja sig med standard lista med genvägar kan du få med Windows-eller macOS—skapa din egen också. Här är hur man gör det.

Anpassade kortkommandon i Windows

Windows-10 är helt nöjd för dig att göra dina egna kortkommandon, men bara upp till en viss punkt—som i att starta vissa genvägar. Skapa först en genväg till ett program, antingen genom att dra något från Start-menyn, skrivbordet, eller genom att högerklicka på en körbar fil och välja Skapa genväg.

När en genväg skapas, högerklicka på den och välja Egenskaper. Klicka på Kortkommando i rutan ange ditt valda tangentkombination, och klicka på OK för att bekräfta. Observera att din egen kombination har till att börja med Ctrl+Alt, efter som du kan lägga till en bokstav, siffra eller en funktionsknapp.

Bild: Skärmdump

Det är mycket välkommet, men det är egentligen inte låta dig gå till stan på dina egna genvägar. För att göra det, behöver du hjälp av ett program från tredje part.

WinHotKey är en äldre freeware-program, men fortfarande fungerar i Windows 10. En gång installerat, det går från meddelandeområdet (systemfältet): Höger-klicka på dess ikon, klickar på Konfigureraoch väljer sedan Ny Snabbtangent från den dialogruta som visas för att skapa din genväg.

Som Windows OS har packats de flesta av Win+vad genvägar för sig själv, du kommer förmodligen att behöva lägga i en Ctrl eller Shift för att göra ditt hem unikt. Du kan starta program, öppna filer, öppna mappar, eller utföra ett antal åtgärder på det aktuella fönstret (som minimerar det).

Också värt en titt och även gratis är AutoHotkey. Detta är en något mer komplicerad verktyg som byggts runt skript—du behöver för att skapa dessa skript som små textfiler som sedan kan vara tilldelade kortkommandon för ditt val.

Bild: Skärmdump

Fördelen med detta ytterligare komplexitet är att du kan göra precis vad som helst med programmet och dess kortkommandon, från att starta program för att mata in en textrad i vilket ordbehandlingsprogram som du använder för närvarande. Missa kortkommandon för emojis i Slack? Du kan lämna programmera dem med ett kortkommando för ansökan. För mer detaljerade instruktioner för att skapa skript, och några exempel som du kan ändra, se online-dokumentationen.

Slutligen, kan du skapa dina egna kortkommandon i några program, inklusive Microsoft Word. Öppna Alternativ från huvudprogrammet menyn och sedan välja Anpassa Menyfliksområdet och klicka på Anpassa… bredvid kortkommandon rubrik. Du kan göra samma trick i Photoshop också, via Redigera och Tangentbord Genvägar—välj bara ett verktyg eller en meny med alternativ för att tilldela en genväg till det.

Egna genvägar i macOS

Över i Apple-land, har du fått en infödd alternativ för att koppla kortkommandon för menyer och åtgärder. Öppna Apple – menyn, välj systeminställningar, då Tangentbordet. Öppna Genvägar fliken och du är i.

Du kan inaktivera eller aktivera en genväg med hjälp av kryssrutorna till vänster, eller ställa in en annan tangentkombination genom att klicka på genvägen som du vill ändra och sedan slå ersätter kombination på ditt tangentbord.

Bild: Skärmdump

Att sätta upp en ny genväg till en app i menyn, klicka på App Genvägar sedan på plus-knappen. Du behöver för att skriva ut de exakta meny etikett som du vill att genvägen ska gälla (som “ta Bort” till exempel) och ange om den genväg som bör fungera i varje app eller en desktop-program i synnerhet. Naturligtvis kommer du också att behöva ange tangentbord kombination sig. När du har klickat på Lägg till du är igång med din nya macOS på tangentbordet.

Under de Tjänster rubrik hittar du alternativ som fånga skärmen och inställningen för skrivbordsunderlägg, och alla dessa alternativ har sina egna genvägar också. Om du vill lägga till en ny tjänst för att denna lista—som importerar spår i iTunes kanske, eller att skapa nya kalendrar, eller många andra åtgärder—kan du göra detta genom Automator-verktyget (tycker att det är via Spotlight) och sedan tilldela ett kortkommando efteråt.

Det är bra så långt det går, men du kan göra mycket mer med hjälp av ett program från tredje part, som Alfred: med hjälp av anpassningsbara “kortkommandon” kan du starta ett program, ta mer kontroll över Alfred själv, eller att starta ett särskilt skript eller AppleScript för att utföra en åtgärd. Möjlighet att skapa snabbknappar behöver Powerpack inköp, vilket är £19 (ca $25 i skrivande stund).

Från Alfred Preferences) klicka på Arbetsflödet och sedan klicka på plus-ikonen längst ner till vänster—om du väljer Mallar alternativet kan du se hur snabbtangenter kan hänföras till filer, appar, webb-sökningar, kommandon och mer därtill. Du väljer bara din snabbtangent, din handling och ditt parametrar, om det behövs. När du blir mer säker kan du skapa dessa arbetsflöden från grunden (se här för instruktioner extra).

Bild: Alfred

Sedan finns Keyboard Maestro ($36)—det kan du tilldela en snabbtangent till precis vad som helst, oavsett om det är ett makro för att ladda ner text och bilder från internet eller ett kommando för att skicka en viss linje genom iMessage.

Först ska du skapa ett Makro är en serie kommandon—då kan du tilldela den en “Hot Key” (med utrymmet den här gången). Öppna Hjälp – menyn och klicka Handledning för en mer grundlig guide till processen, men om du vill få upp och igång så snabbt som möjligt, klickar på plus-knappen längst ner i gränssnittet för att skapa ett nytt makro. Du måste ange ett kortkommando som makro utlösa, och därefter kan du överlåta din handling i enlighet med detta.

SHARE