Den Kompletta Guiden till Återkommande Gåvor

73
Foto: Getty

Efter surr av att ge och ta emot gåvor kommer den mindre spännande period av har brutits ner prylar, återbetalningar och returer. Om du kommer att få dina pengar tillbaka eller en arbetande ersättare i den snabbast möjliga tid, du behöver att veta vilka alternativ som finns tillgängliga för dig. Här kommer vi att lägga ut allt du behöver för att vara medveten om.

Naturligtvis, dessa tips kan ansöka när som helst på året, oavsett vad du återvänder, men de är sannolikt att vara mest användbara runt julhelgen eftersom du kommer vanligtvis att öppna en bunt av ny teknik som kan eller inte kan ha varit runt på vägen.

Du känner till dina rättigheter

Som med det mesta annat, dina rättigheter när det gäller returer och ersättningar regleras av både statliga och federala lagar, innan du ens får det avtal som du har fått på plats med återförsäljaren.

I termer av federal lag, de flesta större inköp måste komma med en garanti som är tillgängliga för dig att läsa innan du delar med dina pengar. Om produkten inte fungerar inom garantiperioden, det är upp till antingen säljaren eller tillverkaren för att återbetalning, ersätta eller reparera varan—det är detaljerna som kommer att vara i garantin.

Bild: Skärmdump

Ibland, som i fallet med Apple, säljaren och tillverkaren är en och samma. Andra gånger, måste du kontakta antingen återförsäljaren eller företaget som tillverkat produkten. Detaljerna varierar från objekt till objekt, men det bör inte vara alltför svårt att ta reda på logistik om du har fysiska eller digitala kvitton. Om inget annat, försök att komma ihåg var du har köpt något från (eller be den som gav dig gåvan).

På den statliga lagstiftningen nivå, får du ofta underförstådda garantier i stället för skriftliga garantier, men med den stora majoriteten av tekniskt redskap—om du köper från någon hawking varor på gatan, kommer att komma med en ordentlig skriftlig garanti som garanterar att produkten skall fungera som utlovat.

Med andra ord, lagen har din rygg om du har oskyddat ett dud på juldagens morgon. Det bara kan ta dig ett tag att räkna ut den exakta åtgärder du måste vidta.

Lag om staten kan variera avsevärt, så vi kommer inte att täcka alla 50 stater här, men det är värt att titta upp detaljerna för dig själv. I Staten New York, till exempel, återförsäljare är skyldig att ange deras återbetalning politik utbyte, även om det är “inte berättigar till exportbidrag eller utbyte som helst”—du ska verkligen vara försiktig med att köpa några julklappar från en återförsäljare med denna typ av returpolicy.

Bild: Skärmdump

Så länge som din utrustning kommer från en ansedd källa, kommer du att bli okej. Om du har din Jul shopping från eBay och Craigslist, då säljarna behöver inte ge en garanti, och du är inte garanterad en återbetalning—du behöver för att kontrollera vad den formuleringen var med på den ursprungliga listan.

De flesta privata försäljningen anses vara “som den är”, vilket innebär att det är ditt ansvar att kontrollera att allt fungerar innan du köper. Många professionella eBay säljare kommer att erbjuda begränsade garantier, så igen, kontrollera objektet lista för att se villkor för köp.

Återförsäljare returpolicy

Om något som uppenbarligen inte fungerar så fort som du har dragit det ur förpackningen, sedan den plats du eller din gåva-givare köpte den från är första anhalten. Som med lag, den typ av politik som du kommer att stöta på kommer att variera avsevärt.

Här är Walmart politik: Du får 90 dagar på dig att returnera de flesta objekt för ett bidrag eller en ersättning, antingen genom att skicka det tillbaka till Walmart eller på väg in i en butik. Du får bara två veckor för mobiltelefoner. Du måste ta det med original förpackning samt en kopia av ett kvitto—om du inte kan bevisa att varan är köpt på Walmart, kan du fortfarande få en kontant återbetalning eller en exakt ersättning.

Bild: Alex Cranz/Gizmodo

Apples policy anger du har 14 dagar på dig att få ett bidrag eller en ersättning på ett objekt, och det måste returneras tillsammans med förpackningen, kablar och dokumentation gäller oavsett om varan är skadad. Om du inte har en död iPhone eller iMac, den ettåriga begränsade garanti kommer in i bilden, vilket garanterar dig en reparation, ett bidrag eller en ersättning på Apples kostnad.

Fitbit politik, samtidigt ger du en generös 45-dagarsperiod för att returnera varorna för något skäl du vill, för en full återbetalning. Som Apple, Fitbit ger dig ett års garanti också. Så om du har fått en trasig fitness tracker, Fitbit kommer antingen att reparera den eller ersätta det för dig för gratis—så länge som det var köpt direkt från Fitbit online store.

Vi kunde gå på och på, men vi ska avsluta med Amazon ‘ s policy, som ger dig 30 dagar på dig att returnera precis vad som helst köpt direkt från återförsäljaren. Så långt som defekt tech går, har du rätt till full återbetalning, men i vissa fall prylar eller datorer kan komma att testas när du skickar tillbaka dem, och du kan då bli ersättningsskyldig om du har “missuppfattat de villkor för produkten.”

De enheter som Amazon gör—Fire tabletter, Kindles, Ekon—kommer med ett års garanti som ger dig rätt till en kostnadsfri reparation, utbyte eller återbetalning om du unbox en av dessa prylar bara för att upptäcka att det inte fungerar eller dör mycket snart efter. Amazon kommer att lägga ut en reparation, om det är det alternativ du väljer, är att en utomstående företag.

Bild: Alex Cranz/Gizmodo

Leta efter omnämnanden av trasiga och skadade varor i dessa riktlinjer och garantier. Men kom ihåg, återförsäljare kommer inte att ge dig dina pengar tillbaka om du har kastat din smartphone mot väggen i ett anfall av Jul ilska, eller om ditt barn har dragit din bärbara bitar. Du är också täckt om du har sålt en defekt produkt, men utöver det behöver du förmodligen separat anordning försäkring eller en förlängd garanti.

I termer av faktiskt att begära en återbetalning, reparation eller utbyte, det är oftast bara så enkelt som att fylla i ett online-formulär eller ta din gadget tillbaka till affären den kom ifrån (kanske vänta ett par dagar om du inte vill spendera hela jullovet fastnat i en returnerar kö). I händelse av något köpas online från Amazon, till exempel, måste du börja på Returnerar Center här.

Tips för framgångsrik returer

De flesta av returer och återbetalningar på stora återförsäljare kommer att gå smidigt, förutsatt att det finns bevis för transaktionen—som i denna ålder av online-och betalkort/kreditkort shopping är mycket troligt. Det låter uppenbara, men läs genom avkastning instruktionerna noggrant och se till att du har inkluderat allt som kommer i lådan.

Om du köpt något i en fysisk butik och att du inte har kvittot för det, kan du fortfarande skriva ut ett kontoutdrag som visar transaktionen, förutsatt att den köptes med hjälp av ett kredit-eller betalkort. En stor del av tiden, returer och återbetalningar kommer att vara på chefens godtycke, så någon form av bevis som styrker att du har fått kommer att hjälpa din sak.

Bild: Amazon

Som nämnts, som innebär att alla förpackningar, kablar, dokumentation och så vidare—något att tänka på när du packar upp gåvor och ställa in din nya prylar. Försök att hålla allt på ett ställe och väl omhändertagna åtminstone tills du har kontrollerat att produkterna faktiskt fungerar.

Vi har redan nämnt returnerar köer som du kanske har att hantera i dagarna omedelbart efter Jul, men om du kan göra det till det lokala köpcentret, kan det vara värt att välja detta alternativ i stället för returnering av varor med post. Om butiken har rätt gadget i lager (ring i förväg för att kolla), många återförsäljare, däribland Apple och Mål, kommer att låta dig att organisera en reparation, utbyte eller återbetalning i en lokal butik även om varan är köpt på nätet.

Spara dig själv en bortkastad resa köpa att se till att det verkligen är bruten innan du tar det tillbaka den. Innan du beger dig till butiken, göra en del av vad du försökte göra med din busted bit av teknik och vad hände som ett resultat. Är din telefon, surfplatta eller bärbar dator debiteras eller inkopplad? Har du provat att stänga av och sätta på den igen?

Om du arbetar med ett specifikt problem, som ett märkligt att klicka på från fansen på din bärbara dator så fort den slås på, se till att du enkelt kan återskapa problemet när du kommer till butiken, eller se till att fullt ut förklara frågan skriftligen om du utskick i. Detta kommer att spara tid på den andra änden och se till att du får din ersättning så snabbt som möjligt.

Bild: Mål

Det är nog också värt en snabb sökning för att se om någon annan har samma problem som du: Det kan vara en tillverkning fråga som redan identifierats, och du kanske tycker att det är en fix du kan använda (kanske en firmware-uppdatering) utan att skicka tillbaka din gadget. Självklart, detta kommer inte att hjälpa med en gadget som är döda vid ankomsten, men du kanske kunna felsöka andra problem.

Om du har köpt din utrustning från en seriös återförsäljare, och du har verkligen en trasig pryl, tillbaka processen bör vara relativt slät, även om det är en knepig. Inte skjuta upp det, men desto snabbare kan du ta itu med det, ju förr du kommer att få en reparation eller ett utbyte så att du kan börja njuta av ditt tech.

SHARE