Hur man Undviker att Bli Spårad när Du Surfar på Webben

79
Illustration: Chelsea Beck/GMG

Som integritet hinder har successivt urholkats på nätet, har det blivit svårare och svårare att hålla kontroll över vad du avslöja att de webbplatser som du besöker när du öppnar en webbläsare. För många användare nu, avslöjar vem du är är bara en oundviklig konsekvens av att vara på webben och med hjälp av appar, men om du vill att strama åt tyglarna på var din data ska, att du inte har några alternativ.

Privacy tools

Börjar med de uppgifter som rapporteras till webbplatser av din webbläsare, en plugin eller förlängning är förmodligen din bästa insats för att stoppa data från att läcka ut. Prova NoScript Security Suite för Firefox eller ScriptSafe för Chrome, som hindrar aktiva objekt på webbplatser från att köras när du inte vill ha dem också. Andra bra alternativ är Electronic Frontier Foundation Integritet Grävling, som blockerar en spårning från tredje part cookies och så användbart, i likhet med att spela in dem att fortsätta sin verksamhet, och ta bort, som erbjuder gratis tillägg som fungerar på ett liknande sätt.

Bild: Koppla

Vi gillar också Ghostery, ett privatliv förlängning tillgänglig för Chrome, Firefox, Opera och Microsoft Kanten. Som personlig Integritet Grävling och ta bort, den stannar cross-site -, tredje-part-trackers från att köra, och du kan faktiskt se en lista med spår på varje sida och välja att blockera eller tillåta dem som behövs.

Inbyggd webbläsare-alternativ

För mer cookie-inställningar utöver de tillägg som vi har nämnt, huvudet i din webbläsares inställningar. En av inställningarna kommer att hänvisa till Do not Track, en överenskomna protokoll som automatiskt ställer webbplatser för att inte köra skript för att spåra ditt beteende. Det låter som en perfekt lösning i teorin, men det finns ingen rättslig skyldighet för webbplatser att hedra begäran, och många kommer att bara ignorera det. Kan du se några av de nätverk som gäller en Do not Track-begäran, inklusive Pinterest och Twitter, här.

Bild: Skärmdump

Att öppna upp ett inkognito-eller privata fönster som kan hjälpa till. I dessa fall cookies är bara hållit för den aktuella sessionen, så fort du stänger ner inkognitofönster, de får raderas från ditt system. Från perspektivet av webbläsare, det är som om du skulle aldrig online på alla.

Å andra sidan, inkognitoläge inte sluta webbplatser och Isp: er från att veta att du är online. Du är fortfarande sänder din IP-adress, till exempel. Och, naturligtvis, om du loggar in på Facebook (eller någon annanstans) alla de vanliga reglerna om spårning och insamling av uppgifter gäller fortfarande. Det är bäst att tänka på inkognitoläge som gömmer ditt surfande på din lokala enhet snarare än att lägga till några extra anonymitet till din online resor.

Ringa tillbaka spårning på tjänster

Slutligen finns det data-integritet alternativ inne tjänster som du använder, som är värt att se över. Genom att besöka din annons på sidan för inställningar på Facebook, kan du begränsa de sätt på vilka Facebook kan rikta dig, både på och utanför det sociala nätverket.

Bild: Skärmdump

Google erbjuder ett liknande konto sida där du kan göra allt från att välja ut för att se anpassade annonser för att ta bort alla sökningar som du har någonsin gjort via Google.

Med så få program som möjligt, och att registrera sig som för några webbplatser som möjligt naturligtvis minskar exponeringen av din personliga information. Men även om du är medveten om och aktivera alla dessa alternativ, hålla sig anonym på webben blir en allt mer utmanande uppgift.

Att sätta upp en VPN-eller DNS-tjänst

Att installera en VPN (Virtual Private Network) mantel vissa bitar av identifierbar information, såsom din nuvarande fysiska plats. Du bör endast installera en VPN när du är helt säker på vad den gör och inte att skydda dig mot—det är mer en säkerhetsåtgärd mot hackare och tjuvlyssnare än en cloaking device.

Registrera dig med en VPN-leverantör (du verkligen behöver för att välja en betald VPN för att vara säker på att den är tillförlitlig), och du är i huvudsak att överföra ditt förtroende från din ISP för att VPN-företag, som kan se alla platser du besöker och allt du gör. Många företag lovar att inte logga in på denna data, men återigen, det är en fråga om förtroende.

Bild: Skärmdump

De webbplatser som du besöker kommer att se IP-adressen för VPN-servern i stället för din position, men de kommer fortfarande att kunna lämna cookies på din dator, spåra dig på flera platser, och vet vem du är om du loggar in någonstans. Vpn kan vara ett användbart extra steget för att vara mindre spårbar, men lita inte på dem helt blockera dina personliga uppgifter läcker ut på nätet.

Tillsammans med Vpn är alternativa DNS (Domain Name System) leverantörer, som den nyligen lanserade Quad9 service. Du behöver en DNS-tjänst för att hänvisa dig till rätt ställe på webben när du skriver in en WEBBADRESS. Som standard, kommer webbläsaren att använda en som tillhandahålls av din INTERNETLEVERANTÖR, vilket innebär att det kommer att följa vad loggning och spårning politik som din ISP vill.

Som med byte av Vpn, byta DNS-leverantörer är inte idiotsäker—du är bara att sätta din tro i ett annat företag istället för att din ISP—men det är ett annat sätt att ta dig från en del av spårning som händer. Quad9 drivs av IBM Säkerhet och lovar att inte samla in, lagra eller sälja någon information om dina surfvanor.

Slutligen, vi ska snabbt nämna HTTPs—den säkra versionen av HTTP som krypterar data mellan dig och en webbplats som Facebook eller Amazon. Dess främsta fördel är att hålla dina data säkra och dolda mellan punkt A och punkt B, men när det gäller att spåra, det stannar ISPs från att samla in så mycket data: De kan se att du är på Amazon, till exempel, men inte vilka produkter du letar efter.

Bild: Skärmdump

Många webbplatser använder HTTPS som standard, särskilt där du kommer att vara att ange känslig information som kreditkortsnummer. HTTPS överallt förlängning från EFF kommer att tvinga din stationära eller mobila webbläsare att alltid använda HTTPS-version av en webbplats, om webbplatsen har en tillgänglig.

Försöker att helt blockera information som företag samlar in om dig på nätet är mycket svårt att göra, för kort för att sluta all din personliga tjänster och vara otroligt försiktig om hur du går online, men läget är inte helt hopplöst ändå. Följ allt ovan, och du kommer att vara en bra start.

Denna historia har producerats med stöd från Mozilla Foundation, som en del av sitt uppdrag att utbilda människor om deras säkerhet och integritet på internet.

SHARE