10 Användbara Windows 10 Funktioner Som Du Antagligen Aldrig Använder, Men Bör

73
Bild: Alex Cranz/Gizmodo

Windows har knackat runt i en eller annan form, för en totalsumma på 32 år nu, och på den tiden hade det samlats en hel del funktioner—inte bara de nyaste finesser, men som länge har du kanske har glömt bort eller aldrig ens upptäckte i första hand. Här är 10 riktigt användbara knep som Windows-10 är kapabel av att du kanske inte vet om, men som definitivt borde veta om.

1) Virtuella skrivbord

Windows-10 äntligen blev verklighet i virtuella skrivbord för operativsystemet, vilket ger dig separata utrymmen för att ordna dina windows-program och arbete. Om du klickar på den Uppgift Visa – knappen (till höger om sökrutan på aktivitetsfältet), kan du ta upp alla dina öppna fönster, och din virtuella skrivbord nedanför—klicka på Nya skrivbordet för att skapa ett nytt utrymme.

Aktivitetsfältet ändras till att visa vilket program du har öppna på skrivbordet, även om nålas app genvägar (på aktivitetsfältet) förbli densamma på alla datorer. Om du behöver ett sätt att hantera separata områden för surfande, och kalkylblad göra, och bildredigering, det är perfekt. Klicka på korset ikonen bredvid en virtuell desktop miniatyr i Uppgift att Visa att stänga det.

2) Video och direktuppspelning av media

Bild: Skärmdump

Du kan också använda något i stil med Plex för att få videor och musik från Windows till en annan enhet, som din storbilds-TV, men Microsofts OS kommer med sin egen inbyggda i video och media streaming protokoll i form av DLNA (Digital Living Network Alliance). Allt du behöver är en DLNA-kompatibel enhet för att strömma till, som en Xbox En S eller en Roku.

För att aktivera det, sök på “media streaming” från aktivitetsfältet, klicka på det alternativ som visas och välj sedan Turn on media streaming. Vi kommer inte att göra en fullständig DLNA-guide här (se här för Roku instruktioner), men förutsatt att din mottagande enheten är rätt konfigurerad, streaming över innehåll är lika enkelt som att höger-klicka på en fil och välja att lägga till Enheten.

3) uppgifter Schemaläggning

Bild: Skärmdump

Schemaläggaren är en veteran Windows-verktyg som har varit servering användare ända sedan Windows 95, långt innan den lik av IFTTT dök upp på scenen. Som namnet antyder, det kan du schemalägga aktiviteter i Windows, oavsett om du vill stänga av din maskin vid en viss tid på kvällen, eller få ett system underhåll app som körs på ett regelbundet schema.

Typ “schemaläggaren” i sökrutan för att hitta verktyget och ta fram gränssnitt: Det kan verka lite skrämmande i början, men du kommer snart att få kläm på det om du klickar runt och experimentera med vad som är på erbjudande. Klicka på Skapa Grundläggande Uppgift eller Skapa en Uppgift för att komma igång, och du kommer då att behöva ge en trigger (en gång) och en resulterande åtgärder för varje uppgift.

4) borttagning av Skadlig programvara

Microsoft har flippat och floppat över, inklusive säkerhetsprogram i Windows, men för tillfället, det är i: Om du inte vill betala för virusskydd sedan på Windows Defender kommer att göra tillräckligt för att hålla elaka malware bort från ditt system, men du kan säkert få mer omfattande trygghetssystem genom att välja en tredje part alternativ.

En annan inbyggd i Windows security tool du kanske inte vet om är Verktyget Borttagning av Skadlig Programvara som körs tyst i bakgrunden för att se till att ingenting slår rot i ditt system. Om du har konfigurerat Windows-10 uppdaterar sig automatiskt (det är nu mycket svårt att inte göra det), så kommer du automatiskt att få den senaste versionen av MSRT också.

5) Återta förlorade diskutrymme

Bild: Skärmdump

Disk Clean-up är en annan old-school Windows-verktyg som är still going strong, och du kan starta det genom att skriva in dess namn i aktivitetsfältet sökrutan och plocka det första resultatet. Det tar upp att de flesta perenna problem, Windows svälla, genom att upptäcka och radera alla de överflödiga filer som tar upp utrymme på din dator som du egentligen inte behöver för att hålla.

Klicka på någon av posterna i listan för att se en beskrivning av vad filerna är och hur mycket utrymme du kan få tillbaka på din hårddisk genom att bli av med dem (filer i Papperskorgen kommer att vara ett av de alternativ som anges). Sätta fästingar i kryssrutorna intill de filtyper som du vet att du kan leva utan, välj sedan Rensa upp i systemet filer för att sätta rensa i handling.

6) fjärrhjälp

Om en vän eller familjemedlem brottas med en dator problem då du kan frestas att nå för något som Skype eller TeamViewer, men Windows faktiskt gör att du kan köra lyckades fjärrhjälp sessioner utan att någon extra programvara. Typ “remote assistance” i sökrutan på verktygsfältet, välj det översta alternativet för att komma igång.

Öppna startskärmen kan du välja om du vill få hjälp eller ge hjälp—du kommer att bli guidad genom processen av att antingen skicka eller ta emot en inbjudan. Du får full kontroll över den andra personens dator, inklusive mus och tangentbord. Om du är på Windows 10, hitta Snabbt Hjälpa till nytta istället.

7) Dela filer runt huset

Bild: Skärmdump

Om din familj har dokument att arbeta på tillsammans, eller musik för att dela, eller filmer att alla behöver tillgång till, sedan dessa filer kan delas med alla på ett mycket enkelt sätt, utan att behöva röra runt med att dela länkar eller e-postbilagor eller något annat (de kommer att behöva Windows). Som en extra bonus, kan du dela med tillgång till en skrivare runt hela hushållet.

För att komma igång, gå till Nätverk Och Internet – Inställningar och klicka på Hemgrupp—om den inte redan är inställd, klickar du på Skapa en hemgrupp och följ instruktionerna. Windows kommer att fråga dig vilka typer av filer och enheter som du vill dela med sig kring det lokala nätverket innan du kan visa ett lösenord för att andra människor kommer att behöva gå med den hemgrupp.

8) Kontrollera om det saknas filer och disk fel

Till kommandotolken! Ett par av långvariga text-kommandon kan vara användbart här i felsökning och åtgärda problem med din dator: för det Första, starta kommandotolken genom att skriva “cmd” i aktivitetsfältet sökning, högerklicka på Kommandotolken länken och välja Kör som administratör från popup-menyn som visas.

Ange “sfc /scannow” att köra systemfilsgranskaren, som söker igenom hårddisken för eventuella saknade filer i Windows som OS är beroende av för att fungera korrekt, och ersätter någon som behöver bytas ut (se här för mer). Du kan också prova “chkdsk /f” för att kontrollera den lokala hårddisk för problem, fastställa dessa fel om möjligt längs vägen (mer information finns här).

9) skriv Ut till PDF

Bild: Skärmdump

Inte föremål för vänner och familj att dåligt formaterad, proprietära filformat som ser olika på varje system—skicka dem ett trevligt PDF istället. Det kommer att behålla sitt utseende på alla enheter. Tack och lov, Windows 10 lägger inbyggt stöd för PDF-export, så att du inte behöver installera någon annan tredje part verktyg för att få jobbet gjort.

Skriv Ut till PDF-alternativ visas i listan över skrivare oavsett vilket program du försöker att mata en fil från, så bege dig till att programmet är alternativet skriv ut, var det är, och väljer Microsoft att Skriva ut till PDF-post från skrivaren i listan. Du verkligen inte få mycket i vägen för export alternativ, men du kan välja utgående dokument, storlek via Skrivarens Egenskaper.

10) Spela in skärmen aktivitet

Vi har flaggat det här innan, men det är värt att upprepa: Om du någonsin har fått någon form av tv-inspelning att göra, då Windows-10 levereras med en inbyggd app för jobbet. Kallas Spelet DVR—det är utformat för att spela in in-game footage för att dela på nätet, men du kan enkelt anpassa det för att spela in tutorials eller tips eller vad som helst i de flesta appar på Windows-10.

Först öppna den ansökan du vill göra en inspelning från, så Om du träffar Win+G kortkommando console öppnas upp—du kan behöva att kryssa i en ruta som bekräftar att du kör ett spel, även om du inte är det. Du kan använda kryssrutan i botten för att aktivera ljudinspelning på eller av, och sedan klicka på den stora röda inspelningsknappen för att starta inspelningen av filmen.

SHARE