Waarom Elke Smartphone Scherm Ziet Er Anders Uit

59
Afbeelding: Apple

De OnePlus 5T gestart met een keuze uit vijf kleuren kalibreren opties; Google heeft geduwd om een extra kleur modus om de Pixel 2 XL; terwijl DisplayMate zegt dat de iPhone X beheert kleuren beter dan elke andere telefoon. Dus waarom zijn de kleuren op de smartphone verschijnt opeens een probleem? Hier is wat je nodig hebt om te weten of je het afstellen van uw eigen telefoon of op zoek naar een nieuwe kopen.

Een deel van de reden dat we het over de kleur van het management meer dan ooit is het gevolg van de geleidelijke verschuiving van het LCD-scherm (Liquid-Crystal Display) schermen in smartphones te OLED (Organic Light-Emitting Diode) wordt weergegeven: beide bestaan al enige tijd, maar OLED meer dominant is geworden, met Apple en LG zowel het maken van de schakelaar van dit jaar.

We zullen niet verder ingaan op de voor-en nadelen van een LCD-vs OLED-ook hier—we hebben al geschreven over het in de diepte voor—maar in termen van kleur management u moet weten dat OLED biedt doorgaans een breder gamma (of range) van kleuren, en dat betekent meestal meer verzadigde kleuren op de uitersten van het kleurenpalet.

Dat leidde tot een conflict tussen de behoefte aan de heldere, levendige kleuren die de meesten van ons liever onze smartphones en de behoefte aan kleuren die eigenlijk vertegenwoordigen wat in de echte wereld. De meeste van ons graag een scherm naar pop, maar natuurlijke kleuren zijn meestal de voorkeur als u gebruik maakt van uw telefoon blader door foto ‘ s of shop online voor een trui in een bepaalde schaduw.

Dat is de reden waarom meer en meer telefoons introduceren meerdere kleuren modus, vergelijkbaar met de modus waarin u te maken met op je TV, maar voordat je het kunt begrijpen, in welke modus het beste is voor een bepaald scenario, moet je begrijpen kleurengamma en de verwante (maar technisch zeer verschillende) kleur ruimtes.

Kleur ruimtes en kleurengamma

Drie van de meest voorkomende kleur spaties gevonden in telefoons en Tv ‘ s van vandaag.

De kleur op de telefoons, beeldschermen en andere apparaten wordt beheerd door twee zeer nauw verwante begrippen, kleur, ruimte en kleurbereik. In feite zijn ze zo nauw verwant zijn, zijn ze vaak over gesproken als één en dezelfde.

Maar ze zijn er niet!

Een kleurruimte is een specifieke manier van het organiseren van kleuren. U hebt ongetwijfeld gehoord van een aantal voor, zoals sRGB, Adobe RGB, rec. 709, en DCI-P3. Kleur spaties kunnen worden wiskundig ontwikkeld (zoals die eerder genoemd zijn), of ze kunnen worden meer willekeurige, zoals de Pantone kleur van de ruimte. Elke kleur de ruimte heeft een kleurengamma, het bereik van de kleuren in de ruimte, dat is waarom ze zo nauw met elkaar verbonden.

Dus op dezelfde manier dat een doos kleurpotloden vermindert de kleuren van het universum naar een bepaalde selectie, een kleurruimte en de kleur gamut hetzelfde doen voor de beelden en geeft deze weer (en in veel andere gebieden ook). Een breder gamma betekent meer verzadigde kleuren, het bevat een aantal van de meer extreme-gekleurde potloden in de doos.

Echter, alleen maar omdat een display beweert dat het kan een specifieke kleur aan ruimte betekent niet dat die kan produceren het volledige gamma. Een LCD en een OLED scherm zou zowel kunnen doen DCI-P3, maar het OLED-scherm, omdat het kan produceren, meer kleuren, meer kleurpotloden tot zijn beschikking en kan dus reproductie van de kleuren van de kleurruimte van meer nauwkeurig.

In het verleden zijn de meeste telefoon displays hebben komen met slechts een vaste, in de fabriek ingestelde kleur, ruimte en kleur gamut, maar steeds meer zijn nu extra modi, vooral met de trend in de richting van OLED-displays. Apps en mobiele Besturingssystemen worden steeds meer bewust van kleur ruimten op hetzelfde moment.

Kleur op uw telefoon

Afbeelding: OnePlus

Dus hoe is dit van invloed op uw telefoon? Verschillende factoren bepalen wat rood, en blauw, en groen uitzien op het scherm van uw telefoon, alles van de instelling van de helderheid, de kleur van het daglicht-je staat in voor het kleurruimte (en kleur gamut) instellen op de handset.

De Galaxy Note 8 is een voorbeeld van een toestel met meerdere opties voor kleurbeheer—Adaptive Display, AMOLED-Film, AMOLED Foto-en Basic—die kan worden ingesteld door de gebruiker. Als uw telefoon naar keuze-opties, zoals deze, moet je ze ergens in de instellingen van het beeldscherm; zo niet, zijn ze waarschijnlijk niet voor u beschikbaar zijn.

Elk van deze opties wijzigt, verandert de kleur van ruimte en kleur gamut gebruikt door het scherm. In het geval van de Noot 8, Basic overeenkomt met de alomtegenwoordige en langdurige sRGB-kleurruimte, oorspronkelijk ontwikkeld door Microsoft en HP en momenteel gebruikt voor het maken van de meeste van de consument inhoud. AMOLED Cinema, ondertussen, komt overeen met de nieuwere DCI-P3 kleur de ruimte, die nu wordt gebruikt voor 4K-content, en dat heeft een 26 procent groter kleurbereik (die, waaier van kleuren) dan sRGB.

Andere telefoons zijn de volgende pak—de OnePlus 5T kunt u kiezen tussen vijf verschillende modi, waaronder sRGB en DCI-P3, terwijl de iPhone-X ondersteunt zowel sRGB en DCI-P3. Apple wordt Apple, het schakelen gaat automatisch in iOS, gebaseerd op de behoeften van de app en de iPhone of iPad die je gebruikt.

Android Oreo is de eerste versie van Android te ondersteunen kleurruimten dan sRGB, maar alleen voor apps die speciaal verzoek. Dat is een van de redenen waarom je zou gedacht hebben dat je Pixel 2 scherm keek een beetje gedempt wanneer u voor het eerst kreeg. Het is misschien in staat de grotere DCI-P3-kleurruimte, maar het vasthouden van de meer bekende, als minder levendig sRGB.

Google is duwen een update om de gebruikers te laten dwingen de bredere DCI-P3 kleurengamma voor elke app, maar waarschuwt dat dit kan kleuren minder nauwkeurig. Met andere woorden, sommige kleuren zou kunnen krijgen uitgerekt in een kleurruimte ze waren niet geconfigureerd voor (zo moede worden bij het kopen van een trui op uw telefoon). In de tussentijd is er Oreo Colorizer—het dwingt je Android 8.0 apparaat om een kleur te gebruiken ruimte met een breder kleurengamma, en dus meer verzadigde kleuren, op het geheel.

Het beheersen van het display kleur

Beeld: Sam Rutherford/Gizmodo

Er is nog een factor om te overwegen: kleur kalibratie. Dit is de manier waarop de telefoon en het display is ontworpen om te laten zien kleur, en het gaat om een aantal verschillende factoren, maar één daarvan is de instelling kleurruimte we net hebben uitgelegd.

Lezen door middel van een echt in-depth review van een smartphone, en zie je verwijzingen naar de kleur juistheid, vaak naast melding van de ondersteunde kleur, ruimte en kleur gamut—het is in feite of de fabrikant hebt het goed wanneer het proberen om nauwkeurig de kleuren in de gekozen kleurruimte.

Dus als een witte ziet er anders van de ene telefoon naar de volgende, het is niet alleen de kleur van de ruimte om de schuld van: het is ook hoe u de weergave hebt gemaakt, en van de keuzes van de maker. DisplayMate graag all-in gaan op de kleur van de nauwkeurigheid van de metingen, en als je geïnteresseerd bent, heeft het sommige van de meest gedetailleerde tests denkbaar.

Fabrikanten hebben alle soorten van eigen tweaks te verbeteren kleur juistheid, hoewel veel van de tijd dat u niet over hen horen of zien in een lijst van specificaties (je bent veel meer kans om op te merken wanneer er iets mis gaat).

Als de DisplayMate deskundigen wijzen, is het de verantwoordelijkheid echt op telefoon makers te maken geeft waar kleurengamma kan worden beheerd laten altijd realistische kleuren, geen kwestie wat u op het scherm, zoals de iPhone X doet. Als het moet om iets te laten zien in de sRGB of DCI-P3 kleur in de ruimte als bepaald door de inhoud of door de app—dan is het gekalibreerd om te worden in staat om nauwkeurig te reproduceren.

Dat gezegd hebbende, als de lang lopende discussie over de kleur van een jurk een paar jaar geleden bleek, de kleur is ook iets van een persoonlijke keuze: de meesten van ons gewoon wennen aan welk scherm we kijken naar de loop van de tijd juist is of niet. Kleur ruimtes, gamma ‘ s, en kalibratie worden extra specs de moeite waard is voor uw volgende smartphone koop je bent gaan besteden veel tijd op zoek naar het scherm.

SHARE