Varför Varje Smartphone Skärmen Ser Annorlunda Ut

64
Bild: Apple

Den OnePlus 5T inleddes med ett urval av fem färgkalibrering alternativ; Google har tryckts in för att lägga till en extra färg-läge till Pixel 2 XL, medan DisplayMate säger att iPhone-X hanterar färger bättre än någon annan telefon. Så varför är färgerna på smartphone visar plötsligt en fråga? Här är vad du behöver veta om du anpassa din egen telefon eller funderar du på att köpa en ny.

En del av anledningen till att vi pratar om färghantering mer än någonsin är på grund av den gradvisa övergången från LCD (Liquid Crystal Display) skärmar i smartphones för att OLED (Organic Light-Emitting Diode) visas: båda har funnits en tid, men OLED blir mer dominerande, med Äpple och LG både att gå i år.

Vi går inte in på de för-och nackdelar med LCD vs OLED igen här—vi har redan skrivit om det i djupet innan—men när det gäller färghantering du behöver veta för att OLED-oftast har ett större tonomfång (eller rad) av färger, och det i sin tur innebär oftast mer mättade färger ut på ytterligheter i färgpaletten.

Det ledde till en konflikt mellan behovet av den ljusa, klara färger som de flesta av oss föredrar våra smartphones, och behovet av färger som faktiskt representerar vad som är ute i den verkliga världen. De flesta av oss som på en skärm att dyka, men naturliga färger är oftast att föredra om du använder telefonen för att bläddra genom foton eller handla online för en tröja i en viss skugga.

Det är därför som fler och fler telefoner är att införa flera färglägen, liknande lägen som du arbetar med på din TV, men innan du kan förstå vilket läge som är bäst för ett givet scenario du behöver för att förstå tonomfång och närstående (men tekniskt mycket olika) färg utrymmen.

Färg utrymmen och tonomfång

Tre av de vanligaste färg utrymmen som finns i telefoner och Tv-apparater idag.

Färg på mobiltelefoner, skärmar och andra enheter som kontrolleras av två mycket närbesläktade begrepp, färgrymd och färgskala. Faktum är att de är så nära besläktade, de är ofta talat om som en och samma.

Men de är inte!

En färgrymd är ett specifikt sätt att organisera färger. Du har säkert hört talas om några innan, som sRGB, Adobe RGB, rec. 709, och DCI-P3. Färg utrymmen kan vara matematiskt utvecklats (som tidigare nämnts) eller de kan vara mer godtycklig, såsom Pantone color space. Varje färg utrymme har en färgskala, den faktiska sortiment av färger inom det utrymme, vilket är varför de är så nära sammankopplade.

Så på samma sätt som en låda med kritor minskar alla färger i universum till ett visst urval, en färg rymden och dess färgskala göra samma sak för bilder och visar (och i många andra områden också). En bredare färgomfång innebär mer mättade färger, eftersom det innehåller några av de mer extrema-färgade kritor i sin box.

Men bara för att en display hävdar att det kan göra en viss färg utrymme betyder inte att det kan producera hela färgskalan. En LCD-och OLED-display kan både kunna göra DCI-P3, men OLED, eftersom det kan ge fler färger, har mer kritor till sitt förfogande och kan därmed återge färger av färg utrymme mer exakt.

I det förflutna, visas har kommit med bara ett fast, är det förinställda färg utrymme och färgomfång, men ett växande antal är nu att lägga till extra lägen, särskilt med trenden mot OLED-displayer. Appar och mobila Operativsystem blir mer medveten om färg utrymmen på samma gång.

Färg på telefonen

Bild: OnePlus

Så hur påverkar detta din telefon? Olika faktorer styr vad som rött och blått, och grönt ser ut på din telefon skärm, allt från ljusstyrka, färg dagsljus du står i, till den färgrymd (och färgskala) inställd på handenheten.

Galaxy Note 8 är ett exempel på en telefon med flera färghantering alternativ—Adaptiv Skärm, AMOLED Bio, AMOLED Foto, och Basic—som kan ställas in av användaren. Om din telefon av val har alternativ som dessa, bör du hitta dem någonstans inne i den skärm inställningar, om inte, de är förmodligen inte tillgänglig för dig.

Var och en av dessa alternativ ändrar färg utrymme och färgskala som används av displayen. I fall av Not 8, Grundläggande matchar upp med den allestädes närvarande och långvariga sRGB-färgrymd, utvecklad av Microsoft och HP och används för närvarande för att skapa de flesta konsumenter innehåll. AMOLED Bio, under tiden passar ihop med den nyare DCI-P3 färgrymd, som nu används för 4K innehåll, och som har en 26 procent större tonomfång (olika färger) än sRGB.

Andra telefoner är följande färg—OnePlus 5T kan du välja mellan fem lägen, bland annat sRGB-och DCI-P3, medan iPhone-X stöder både sRGB-och DCI-P3 också. Apple är Apple, omkoppling sker automatiskt i iOS, baserat på behov av appen och en iPhone eller iPad som du använder.

Android Oreo är den första versionen av Android för att stödja färg utrymmen än sRGB, men bara för program som specifikt begära den. Det är ett av de skäl som du kanske trodde att din Pixel 2 skärmen såg ut lite dämpad när du först fick den. Det kan vara som klarar av större DCI-P3 färg utrymme, men att hålla sig med mer gemensamma, om än i mindre levande, sRGB.

Google driver ut en uppdatering för att låta användare kraft den bredare DCI-P3 färgomfång för varje app, men varnar för att detta kan göra att färger är mindre exakt. Med andra ord, vissa färger kan få utsträckt i en färgrymd de inte var konfigurerad för (så vara trött när man köper en tröja på telefonen). Under tiden det är Oreo Colorizer—det tvingar din Android-8.0 enheten bara ska använda en färgrymd med en bredare färgskala, och därmed mer mättade färger, på det hela taget.

Kontrollera display-färg

Bild: Sam Rutherford/Gizmodo

Det finns ytterligare en faktor att tänka på: färgkalibrering. Detta är det sätt som telefonen och dess display har utformats för att visa färg, och det innefattar flera olika faktorer, varav bara är färgzon-inställningen vi har just förklarat.

Läs igenom en riktigt djupgående granskning av en smartphone, och du kommer att se hänvisningar till dess färgåtergivning, ofta tillsammans med omnämnanden av stöd färgrymd och färgskala—det är i grund och botten om tillverkaren har rätt när man försöker att korrekt representera färgerna i den valda färgen utrymme.

Så när en vit ser annorlunda ut från en telefon till nästa, det är inte bara färgen utrymme att skylla på: det är också hur displayen gjordes, och de val som görs av dess skapare. DisplayMate gillar att gå all-in på färg noggrannhet avstånd, och om du är intresserad, det har några av de mest detaljerade tester kan tänka sig.

Tillverkare har infört alla typer av egna tweaks för att förbättra färgerna, men mycket av tiden kommer du inte höra om dem eller se dem i en lista över specifikationer (du är långt mer sannolikt att märka när något går fel).

Som DisplayMate experter påpekar, ansvaret är verkligen på telefon beslutsfattare att skapa displayer där tonomfång kan hanteras för att alltid visa realistiska färger, oavsett vad som finns på skärmen, precis som iPhone har X gör. Om den behöver något att visa upp i sRGB eller DCI-P3 färgrymd—som anges av innehållet eller av app—då det är kalibrerade för att kunna återge den.

Som sagt, som den långdragna debatten om färgen på en klänning för ett par år sedan visade sig vara, färg är också något av ett personligt val: de flesta av oss bara få användas för att visa vad vi tittar på, över tid, är korrekt eller inte. Färg utrymmen, tonomfång, och kalibreringen är extra specifikationer värda att kolla in innan din nästa smartphone köp—du kommer att vara spendera en hel del tid att titta på skärmen.

SHARE