Hvorfor Alle Smartphone-Skjermen Ser Annerledes

77
Bilde: Apple

Den OnePlus 5T lansert med et utvalg av fem farger kalibrering valg; Google har blitt presset til å legge til en ekstra farge modus til Pixel 2 XL, mens DisplayMate sier iPhone X klarer farger bedre enn noen annen telefon. Så hvorfor er ikke fargene på smarttelefonen viser plutselig et problem? Her er hva du trenger å vite om du tilpasse din egen telefon eller ønsker du å kjøpe en ny en.

En del av grunnen til at vi er alle snakker om fargestyring mer enn noen gang før er på grunn av den gradvise overgangen fra LCD-skjerm (Flytende Krystall) skjermer i smarttelefoner til OLED (Organic Light-Emitting Diode) viser: begge har eksistert i noen tid, men OLED-er blir mer og mer dominerende, med Apple og LG både å bytte dette året.

Vi vil ikke gå inn på fordeler og ulemper med LCD vs OLED her igjen—vi har allerede skrevet om det i dybden før—men i form av fargestyring du trenger å vite at OLED-vanligvis tilbyr et bredere spekter (eller flere) av farger, og som i sin tur betyr vanligvis mer mettede farger ut på ytterpunktene av fargepaletten.

Det har ført til en konflikt mellom behovet for å lyse, levende farger som de fleste av oss foretrekker våre smarttelefoner, og behovet for farger som faktisk representerer det er ute i den virkelige verden. De fleste av oss som en skjerm til pop, men naturlige farger er vanligvis å foretrekke hvis du bruker telefonen til å bla gjennom bilder eller shop online for en genser i en bestemt skyggen.

Det er derfor flere og flere telefoner er å innføre flere farger moduser, lik den modi tilbyr med på TV, men før du kan forstå hvilken modus som er best for et gitt scenario du trenger for å forstå fargeskalaer og i slekt (men teknisk sett svært forskjellige) fargerom.

Fargerom og fargeskalaer

Tre av de mer vanlige fargerom funnet i telefoner og Tv-er i dag.

Fargen på telefoner, skjermer og andre enheter som er kontrollert av to nært beslektede begreper, fargerom og fargespekter. Faktisk de er så nært knyttet til hverandre, de er ofte snakket om å være ett og det samme.

Men det er de ikke!

Et fargerom er en bestemt måte å organisere farger. Du har uten tvil hørt om før, som sRGB, Adobe RGB, rec. 709, og DCI-P3. Farge mellomrom kan være matematisk utviklet (som de tidligere nevnt er), eller de kan være mer tilfeldig, for eksempel Pantone farge plass. Hver farge plass har et fargespekter, den faktiske utvalg av farger i rommet, som er grunnen til at de er så nært knyttet sammen.

Så på samme måte som en eske fargestifter reduserer alle fargene i universet til en viss seleksjon, en farge plass og sitt fargespekter gjøre det samme for bilder, og viser (og i mange andre områder også). En bredere fargeskala betyr mer mettede farger, da den inkluderer noen av de mer ekstreme-farget fargestifter i esken sin.

Men bare fordi en skjerm hevder det kan gjøre en bestemt farge plass, betyr ikke det at det kan produsere hele fargespekter. LCD-og OLED-skjerm kan både være i stand til å gjøre DCI-P3, men OLED, fordi det kan gi mer farger, har mer fargestifter til sin disposisjon, og kan dermed reprodusere farger av fargerommet mer nøyaktig.

I det siste, de fleste viser telefonen har kommet med bare ett, fast, fabrikk-satt farge plass og fargespekter, men et økende antall er nå legge ekstra moduser, spesielt med utviklingen i retning av OLED-skjermer. Apps og mobile Operativsystemer, er å bli mer oppmerksom på farger områder på samme tid.

Fargen på din telefon

Bilde: OnePlus

Så hvordan påvirker dette din telefon? Ulike faktorer kan kontrollere hva slags rød og blå og grønne ser ut som på telefonens display, alt fra lysstyrke, farge av dagslys du står i, til fargeområdet (og fargespekter) satt på håndsettet.

Galaxy Note 8 er et eksempel på et håndsett med flere alternativer for fargehåndtering—Adaptive Skjerm, AMOLED Kino, AMOLED Bilde, og Basic—som kan stilles inn av brukeren. Hvis telefonen av valget har valg som dette, bør du finne dem et sted inne i innstillingene for skjermen, hvis ikke, vil de sannsynligvis ikke tilgjengelig for deg.

Hvert av disse alternativene endrer farge plass og fargespekter som brukes av skjermen. I tilfelle av Note 8, Grunnleggende matcher opp med det utbredte og langvarige sRGB fargerom, opprinnelig utviklet av Microsoft og HP, og som brukes til å lage de fleste forbruker innhold. AMOLED Kino, i mellomtiden, matcher opp med nyere DCI-P3 fargerom, som nå blir brukt for 4K-innhold, og som har en 26 prosent større fargespekter (som er, spekter av farger) enn sRGB.

Andre telefoner er følgende dress—den OnePlus 5T lar deg velge mellom fem moduser, inkludert sRGB og DCI-P3, mens iPhone X støtter både sRGB og DCI-P3 også. Apple er Apple, bytter blir gjort automatisk i iOS, basert på behov i appen og iPhone-eller iPad-en du bruker.

Android Oreo er den første versjonen av Android for å støtte farge mellomrom utover sRGB, men bare for apps som spesifikt ber om det. Det er en av grunnene til at du kanskje har tenkt Pixel 2-skjermen så litt dempet når du først har fått det. Det kan være i stand til større DCI-P3 farge plass, men det er ikke henger med de mer vanlige, hvis mindre livlig, sRGB.

Google er å skyve ut en oppdatering for å la brukere tvinge bredere DCI-P3 fargespekter for hver app, men advarer om at dette kan gjøre fargene mindre nøyaktige. Med andre ord, noen farger kan bli strukket inn i et fargerom de var ikke konfigurert for (så slitne når du kjøper en genser på telefonen). I mellomtiden er det Oreo Colorizer—det styrker din Android-8.0-enheten til å bruke et fargerom med et bredere fargespekter, og dermed mer mettede farger, på det hele.

Kontrollere display-farge

Bilde: Sam Rutherford/Gizmodo

Det er enda en faktor å vurdere: fargekalibrering. Dette er hvordan telefonen, og displayet har blitt konstruert for å vise farge, og det omfatter flere ulike faktorer, bare én av dem er fargen plass innstillingen vi nettopp har forklart.

Les gjennom en virkelig grundig gjennomgang av en smarttelefon, og du vil se referanser til sin farge nøyaktighet, ofte sammen med omtale av de støttede fargerom og fargespekter—det er i utgangspunktet om produsenten fått det riktig når du prøver å nøyaktig representere farger i sine valgte fargen plass.

Så når en hvit ser forskjellig fra én telefon til den neste, det er ikke bare fargen plass til å legge skylden: det er også hvordan skjermen var gjort, og de valg som gjøres av dens skaper. DisplayMate liker å gå all-in på farge nøyaktige målinger, og om du er interessert, og det har noen av de mest detaljerte tester tenkelig.

Produsenter har introdusert alle typer av egne tilpasninger for å forbedre fargen nøyaktighet, selv om mye av tiden vil du ikke høre om dem eller se dem i en liste over spesifikasjoner (du er langt mer sannsynlig å merke seg når noe går galt).

Som DisplayMate eksperter peker på, onus er virkelig på telefonen beslutningstakere til å opprette viser hvor fargeskalaer kan forvaltes for å alltid vise realistiske farger, uansett hva som er på skjermen, i likhet med iPhone X gjør. Hvis det er behov for å vise noe i sRGB eller DCI-P3 fargerom—som er satt av innhold eller av app—så det er kalibrert til å være i stand til å nøyaktig gjenskape det.

Når det er sagt, så den langvarige debatten om fargen på en kjole for et par år siden viste seg, fargen er også noe av et personlig valg: de fleste av oss bare bli brukt til å vise hva vi ser på, over tid, nøyaktige eller ikke. Fargerom, gamuts, og kalibrering er ekstra spesifikasjoner verdt å sjekke ut før neste smarttelefon kjøpet—du er nødt til å tilbringe mye tid på å se på skjermen.

SHARE