Hvorfor Alle Smartphone-Skærmen Ser Anderledes Ud

71
Billede: Apple

Den OnePlus 5T lanceret med et udvalg af fem farvekalibrering valg; Google har været nødsaget til at tilføje en ekstra farve-tilstand til Pixel 2 XL; mens DisplayMate siger iPhone X formår farver bedre end nogen anden telefon. Så hvorfor er farver på smartphone-skærme pludselig et problem? Her er hvad du behøver at vide, om du tilpasse din egen telefon eller ønsker du at købe en ny.

En del af grunden til, at vi taler om color management mere end nogensinde før er på grund af den gradvise overgang fra LCD (Liquid Crystal Display) skærme i smartphones til OLED (Organic Light-Emitting Diode), som viser: begge har eksisteret i nogen tid, men OLED bliver mere og mere dominerende, med Apple og LG både at skifte dette år.

Vi vil ikke gå ind i fordele og ulemper ved LCD vs OLED igen her—vi har allerede skrevet om det i dybden, før—men i form af farve, så man er nødt til at vide, at OLED-typisk tilbyder en bredere farveskala (eller række) af farver, og som igen betyder normalt, mere mættede farver ud i de yderste af farvepaletten.

Det er ført til en konflikt mellem behovet for den lyse, levende farver, at de fleste af os foretrækker vores smartphones, og behovet for farver, der rent faktisk repræsenterer, hvad der ud i den virkelige verden. De fleste af os gerne en skærm til pop, men de naturlige farver er som regel at foretrække, hvis du bruger din telefon til at bladre gennem billeder eller køb online til en sweater i en bestemt nuance.

Der er derfor flere og flere telefoner, der er ved at indføre flere farve tilstande, der svarer til de indstillinger, du aftale med på TV, men før du kan forstå, hvilken tilstand der er bedst for et givet scenarie, som du er nødt til at forstå farve gamuts og relaterede (men teknisk set er meget forskellige) farverum.

Farve, rum og farve gamuts

Tre af de mere almindelige farve rum, der findes i mobiltelefoner og Tv i dag.

Farve på telefoner, skærme og andre enheder, der er kontrolleret af to meget nært beslægtede begreber, farve, rum og farveskala. I virkeligheden, de er så nært beslægtede, de er ofte talt om, er en og den samme.

Men de er ikke!

Et farverum er en specifik måde at organisere farver. Du har uden tvivl hørt om før, som sRGB, Adobe RGB, rec. 709, og DCI-P3. Farve rum kan være matematisk udviklet (som dem, der tidligere er nævnt er), eller de kan være mere vilkårligt, såsom Pantone color space. Hver farve rummet har en farveskala, den faktiske vifte af farver i rum, hvilket er hvorfor de er så tæt forbundet.

Så på samme måde som en kasse med farveblyanter reducerer alle de farver af universet til en vis udvælgelse, en farve, rum og dens farveskala gøre det samme for billeder og viser (og i masser af andre områder). En bredere farveskala betyder mere klare og mættede farver, da det indeholder nogle af de mere ekstreme-farvet farveblyanter i sin boks.

Men bare fordi et display, der hævder, at det kan gøre en bestemt farve på plads, betyder ikke, det kan producere den fuld farveskala. En LCD og en OLED-skærm kan både være i stand til at gøre DCI-P3, men OLED, fordi den kan producere flere farver, er flere farveblyanter til sin rådighed og kan dermed gengiver de farver, som farverum mere præcist.

I fortiden, viser telefonen kommer med bare én, fast, med en fabrik-sæt color space og farveskala, men et stigende antal, der nu tilføje ekstra modes, især med den tendens i retning af OLED-skærme. Apps og mobile Styresystemer bliver mere og mere opmærksom på farver rum på samme tid.

Farve på din telefon

Billede: OnePlus

Så hvordan påvirker det din telefon? Forskellige faktorer, der styrer, hvad rød og blå, og grønne udseende som på telefonens skærm, alt fra den lysstyrke, farve af dagslys, at du står i, at den farverum (og farveskala) indstillet på håndsættet.

Galaxy Note 8 er et eksempel på et håndsæt med flere farve valg—Adaptive Vise, AMOLED Biograf, AMOLED Foto, og Grundlæggende, som kan indstilles af brugeren. Hvis din telefon af valg muligheder som disse, du skal finde dem et eller andet sted inde i skærmen indstillinger; hvis ikke, de er nok ikke til rådighed for dig.

Hver af disse indstillinger ændrer farve, rum og farveskala, der bruges af skærmen. I tilfælde af Note 8, Grundlæggende matcher op med den allestedsnærværende og langvarige sRGB color space, som oprindeligt blev udviklet af Microsoft og HP, og i øjeblikket anvendes til at skabe mest forbruger indhold. AMOLED Biograf, i mellemtiden, matches op med de nyere DCI-P3 farverum, som nu bliver brugt til 4K-indhold, og som har en 26 procent større farveskala (dvs vifte af farver) end sRGB.

Andre telefoner følger trop—OnePlus 5T kan du vælge mellem fem tilstande, herunder sRGB og DCI-P3, mens iPhone-X understøtter både sRGB og DCI-P3. Apple er Apple, skift sker automatisk i iOS, der er baseret på brug af app ‘ en, iPhone eller iPad, du bruger.

Android Oreo er den første version af Android til at støtte farverum end sRGB, men kun for programmer, der specifikt beder om det. Det er en af de grunde, du måske har troet, at din Pixel 2 skærm kiggede lidt dæmpet, når du først har fået det. Det kan være i stand til de større DCI-P3 color space, men at holde sig til de mere almindelige, hvis mindre levende, sRGB.

Google er at skubbe en update til at lade brugerne kraft den bredere DCI-P3 farveskala for hver app, men advarer om, at dette kan gøre farverne mindre præcise. Med andre ord, nogle farver kan få strakt ud til et farverum, de var ikke konfigureret til (så blive trætte, når de køber en trøje på din telefon). I mellemtiden er der Oreo Colorizer—det styrker din Android-8.0-enhed til at benytte et farverum med en bredere farveskala, og dermed mere klare og mættede farver på det hele.

Kontrol display farve

Billede: Sam Rutherford/Gizmodo

Der er endnu en faktor til at overveje: farve kalibrering. Dette er den måde, telefonen og dens display er blevet manipuleret til at vise farve, og det involverer flere forskellige faktorer, hvoraf kun er color space-indstilling, vi lige har forklaret.

Læs gennem en virkelig grundig gennemgang af en smartphone, og du vil se referencer til sin farve nøjagtighed, ofte sammen med omtaler af de understøttede farve, rum og farve gamut—det er dybest set, om det er producenten, fik det rigtige, når de forsøger at præcist at repræsentere farver i den valgte farve plads.

Så når en hvid ser forskellige fra den ene telefon til den næste, det er ikke bare den farve, plads til at skyde skylden: det er også sådan, skærmen blev foretaget, og de valg, der foretages ved sin kaffefaciliteter. DisplayMate kan lide at gå all-in på farve nøjagtighed målinger, og hvis du er interesseret, det er nogle af de mest detaljerede tests, man kan forestille sig.

Producenterne har indført alle typer af proprietær fif til at forbedre farvenøjagtighed, selvom en stor del af tiden vil du ikke høre om dem, eller se dem på en liste af specs (du er langt mere tilbøjelige til at bemærke, når noget går galt).

Som DisplayMate eksperter peger på, det er virkelig på telefon beslutningstagere til at skabe viser, hvor farve gamuts kan være det lykkedes os at vise, realistiske farver, uanset hvad der er på skærmen, ligesom iPhone-X gør. Hvis det er nødvendigt at vise noget i sRGB eller DCI-P3 farverum, som er angivet af indholdet eller af app—så det er kalibreret til at være i stand til præcist at gengive den.

Det sagt, så er den langvarige debat om farven på en kjole for et par år siden viste sig, farve er også noget af et personligt valg: de fleste af os bare få, der anvendes til at vise, hvad vi kigger på, over tid, korrekte eller ej. Farve rum, gamuts, og kalibreringen er ekstra specs er værd at tjekke ud, før din næste smartphone køb—du kommer til at bruge en masse tid på at kigge på skærmen.

SHARE