4 Enkla Regler för att Ge Din Nya Gadget för en Lång Livslängd

77
Bild: Alex Cranz/Gizmodo

Om du har bara lagt ner hundratals dollar i utbyte mot en polerad ny grej, än att du vill att dessa pengar ska gå så långt som möjligt—vilket innebär att se till att din enhet i valet har en lång och hälsosam tillvaro innan det drar iväg för återvinning många år.

Om du följer de fyra reglerna nedan bör du ha en bättre chans att se din dyra gadget räcka lite längre.

1) skjut inte upp uppdateringar

Bild: Skärmdump

Med några undantag—mer om dem i ett ögonblick—bör du absolut installera uppdateringar så fort de kommer ner i röret, även om du hatar att ändras i alla andra områden av ditt liv. Uppdateringar av programvara för stationära och mobila plattformar, plus enskilda app uppdateringar, innehåller en mängd buggfixar, förbättringar av stabiliteten och optimeringar, liksom att ständigt förbättra säkerheten för dina enheter.

I själva verket är det nu mycket svårt att undvika att uppdatera din bärbara dator eller telefon eller till din TV, men försök inte hålla ut av någon anledning. För de enheter som har mindre frekventa uppdateringar—gilla din router—kör en vanlig in på tillverkarens webbplats för att se om alla patchar och nyare versioner finns tillgängliga. Instruktioner för att tillämpa en uppdatering ska vara lätt att hitta från samma källa.

Det enda scenariot där du vill kanske inte att uppdatera din utrustning är om du har en telefon som är äldre än tre år—i detta fall den extra vikten av den senaste programvaran kan försämra snarare än förbättra din upplevelse. Om din telefon är precis på gränsen, ålder-wise, för att kvalificera för en ny uppdatering, vänta och se om några fel eller nedgångar få rapporterade innan du går vidare och installera den senaste versionen.

2) Gå lätt på laddning

Bild: Skärmdump

Om din gadget har ett internt batteri detta ofta kommer att vara en av de första komponenterna för att gå, eller åtminstone börja uppträda oförutsägbart, eftersom enheten blir äldre. Men genom att ändra några av dina laddning vanor, du kanske kan få din maskinvara som varar lite längre innan batteriet liv börjar falla av en klippa som tid med äldre enheter där du är nästan ständigt laddar dem.

En snabb sökning kan vända upp några tips specifikt för din enhet, men vissa riktlinjer gäller över någon typ av gadget. Undvik att utsätta det för mycket kalla eller varma temperaturer när du kan, och om du märker att enheten blir varm, lämna tid för en ångervecka—överhettning kan snabbt minska den tid som batteriet kommer att vara användbart för.

De flesta tillverkare och experter rekommenderar korta och grunda laddning i stället för att hålla en enhet som är ansluten ständigt (över natten, till exempel) eller låta det rinna hela vägen ner. Om du kommer att kunna lagra din enhet under en längre tidsperiod utan att använda den, låt batteriet laddas ur till ca 50 procent innan att stänga av den.

3) Spara utrymme men du kan

Bild: Skärmdump

En brist av rum på en bärbar hårddisk eller en telefonens interna lagring kan orsaka en mängd problem programvara som kämpar för att hitta ställen att lagra ny data och har för att hålla byta filer runt för att hålla enheten i rörelse. Rätt från början med din nya gadget, fundera över hur du kommer att sluta lagringsutrymme från att rinna ut.

Cloud apps kan vara en stor hjälp här—OneDrive på Windows, iCloud på macOS och iOS, Google Drive, Google Bilder, Dropbox, och så vidare. Alla dessa tjänster som nu innehåller alternativ för att lagra filer som endast finns i molnet och bara ladda ner lokala kopior när det behövs, men för att vara säker bör du hålla separata kopior av dina viktigaste filer någon annanstans (på en extern hårddisk, till exempel).

Den stora Os nu har alla platsbesparande verktyg inbyggda i dem också. Om Windows, öppna Inställningar välj sedan System, då Lagring, sedan aktivera Lagring känsla, på macOS, öppna Apple-menyn och välj Om Denna Mac, då Lagring, sedan Hantera, på Android, välj Lagring för att sedan frigöra utrymme från Inställningar, och på iOS, välj ditt Apple-ID från Inställningar-appen då iCloud och Hantera Lagring.

4) Hålla den ren och skyddad

Bild: Apple

Om du har aldrig övervägt rengöring av dina prylar innan, utöver ett snabbt svep på ärmen, nu är det dags att börja: att Hålla smuts och fett ur din utrustning kan vara mer effektiv än du kan tänka på att se till att de har en lång och hälsosamt liv.

Detta är särskilt sant för större enheter som bärbara datorer, med alla de öppna grillar och hamnar. Ofta en luddfri trasa, alkohol eller destillerat vatten (använd inte kranvatten), och en burk med tryckluft finns alla verktyg du behöver för att ge din gadget lite spott och polska. Du hittar din utrustning är mer angenäm att använda såväl som mer långvariga om du tar dig tid att göra detta regelbundet.

Slutligen, ett noga utvalt ärende eller i en väska kan betyda skillnaden mellan gadget liv och död i det fallet av en droppe eller en flytande spill. Med så många alternativ finns tillgängliga för bärbara datorer, surfplattor och telefoner, och på så många olika prisklasser, du har ingen ursäkt för att inte ge din nya gadget en liten bit av extra skydd, åtminstone när du tar ut den ur huset.

SHARE