7 Inställningar för att Ändra så Fort Du har Satt Upp Din Nya Telefon

106
Gå till Inställningar-appen. (Bild: Gizmodo)

Grattis! Du har själv en skinande ny smartphone, du har arbetat dig igenom den första installationen och login process, och du är redo att börja använda den på allvar. Innan du börjar Snapchatting och WhatsApping men kolla in några av de förvalda inställningarna för Android och iOS gäller för dig—eftersom de inte kan vara exakt vad du vill.

1) Sätta upp några säkerhet

Hålla oönskade besökare. (Bild: Skärmdump)

Oavsett typ av skärmlås skydda din telefon erbjuder—Face ID -, skanning av fingeravtryck, och så vidare—kontrollera att det är korrekt installerat och fungerar innan du lämnar huset. Det är en viktig barriär mellan någon som kan plocka upp din telefon och alla dina sociala media, bank-och e-postkonton.

Oroa dig inte om du använder en telefon som inte har någon form av snygga lås skärmen mekanism, eftersom en traditionell PIN-koden är bara så säker som något annat. På Android, chef för Security & location sedan skärmlås från Inställningar i iOS, du behöver för att öppna Inställningar och knacka sedan på Tryck på ID & Lösenord eller Face ID & Lösenord.

2) Lås telefonen ner

Sätta telefonen för att sova så snart som möjligt. (Bild: Skärmdump)

På tal om säkerhet—som vi var, just då—det är en bra idé att slå ned på skärmen tidsgräns så att telefonen blir låst så snart den upptäcker att du inte gör något med det (om du tittar på en film eller annan video, denna inställning blir funktionshindrade, så din visning inte avbryts).

På Android, välj Visa, sedan Avancerade, sedan Sova i Inställningar för att ställa in fördröjningen. På iOS, och det är under Display & Ljusstyrka och Auto-Lock i Inställningar. Medan du är i dessa menyer, kanske du vill också sänka skärmens ljusstyrka från standard, som batteriet nivåer kommer att tacka dig.

3) Bestäm dig för vad du ska göra med dina bilder

Sortera dina foton innan du börjar ta dem. (Bild: Skärmdump)

Alltför ofta får vi vänta tills vi har fått sex månader på bilder innan man får en ordentlig backup system som organiseras för våra värdefulla bilder, en mycket bättre idé är att få detta sorteras, betalas lagring och alla, innan du gör något knäppa.

Tack och lov, den integrerade alternativ i både Android och iOS är nu mycket lättare att förstå och driva än de brukade vara, men du fortfarande behöver för att kontrollera att de arbetar med och ställa upp på det sätt du vill ha dem.

Google Bilder finns för både Android och iOS, och kommer att lagra ett obegränsat antal foton och videor om du inte har något emot dem som skalas ner till maximalt 16 megapixel och 1080p respektive. Alternativt, kan du lagra allt i full storlek, och betala för molnet lagring ($1.99 en månad och upp). Plocka Google om du inte vill betala, eller om du vill ha tjänsten som fungerar bäst över flera plattformar.

Apple Foton är, som du kanske har misstänkt, som bara finns som en integrerad del av iOS (och macOS). Det gör ett fantastiskt jobb med att synkronisera bilder till molnet och dina andra Apple-enheter, men Om du går utanför din 5GB lagring i molnet gräns, måste du minst $0,99 en månad. Plocka Apples tjänst om du vill ha en som fungerar bäst med Apple-kit, och du är säker på att du inte kommer att frestas att aldrig gå till en Android-telefon.

4) Ändra hur telefonen kan spåra dig

Telefonen vill ha din plats. (Bild: Skärmdump)

Du kan vara helt nöjd med telefonen spåra dina rörelser, så att den kan rekommendera nya platser baserat på var du redan har varit, eller så kan du dela din position med dina vänner när du är som alla försöker rendezvous i centrum av staden.

Om det inte är riktigt okej med dig—eller om du bara vill bekanta dig med telefonen sekretess alternativ—chef för Security & location sedan Plats i Android-Inställningar eller Integritet och Tjänster Plats i iOS-Inställningarna.

Du kan byta plats spårning av helt och hållet och leva med konsekvenserna (som ingen turn-by-turn anvisningar hela vägen i bilen), eller stänga av spårning på en app-med-app basis. När du lägger till fler appar till din nya telefon, och de måste specifikt begära tillstånd att använda telefonens läge för någon syfte.

5) Ställ in din genvägar

Kontroll Kontroll Center. (Bild: Skärmdump)

Både Android (via Snabba Inställningar i panelen) och iOS (via Control Center) ger dig tillgång till en rad inställningar genvägar för enkel åtkomst. På Android kan du dra nedåt med två fingrar från toppen, på iOS, du sveper upp från botten med ett finger (eller svep nedåt från det övre högra hörnet på en iPhone X).

Du kan konfigurera båda dessa rutor för att komma till genvägar du vill ha—på Android, måste du öppna kontrollpanelen, tryck på Redigera (penna) – ikonen, dra sedan runt genvägar som behövs. På iOS, öppna Inställningarna för att sedan bege sig till Control Center och välj Anpassa Kontroller för att göra ditt val.

6) Ring på enheten var som helst

Bli vän med Google Assistent Siri. (Bild: Skärmdump)

Din Android-eller iOS-telefonen kommer att komma med en digital assistent app byggd i, men det behöver nödvändigtvis inte vara konfigurerad för att svara på alla dina samtal när du först börjar använda det. Om du vill kunna ropa “hej Siri” eller “OK Google” även när telefonen är låst, du måste se till att denna är aktiverat i inställningar.

På telefoner som drivs av Googles OS, du egentligen behöver för att öppna upp Google app, tryck sedan på Meny – knappen (tre horisontella linjer), sedan plocka Röst och ‘OK-Google’ upptäckt (om alternativet inte visas, det är inte tillgängliga på din telefon). På iPhones, öppna Inställningar, tryck på Siri & Sök, och växla mellan att Lyssna på “Hej Siri” slå till .

7) se till att du kan hitta (och återställ din telefon

Spåra din telefon var som helst. (Bild: Skärmdump)

I dessa hyper-ansluten dagar som vi lever i, vill du inte vara utan din telefon för länge—och om det blir swiped, du vill ha ett sätt att torka av den från din bärbara dator. För att få denna uppsättning upp, gå till Security & location och Hitta Min Enhet i Android-Inställningar, eller tryck på ditt Apple-ID namn, då din iPhone, sedan aktivera Hitta Min iPhone på iOS-Inställningar.

Verktyg av både Google och Apple arbetar på ett mycket likartat sätt. Du kan spåra var enheten befinner sig på en karta i en webbläsare (gå hit för Android och här för iOS) kan du få telefonen att ringa (i fall det är tappade bakom soffan) och för att låsa den eller ta den på distans om det är stulet eller förlorat för evigt.

Om du inte har för att torka av enheten, kommer du att vilja ha en backup som finns, och även detta är något du bör ta om hand så snart du har fått din enhet igång. I Android-Inställningar, gå till Systemet och sedan Backup, och i iOS-Inställningarna trycker du på ditt Apple-ID, knacka sedan på din enhets namn, välj sedan din backup-alternativet att behålla en kopia av dina data i iTunes eller iCloud.

SHARE