Vem som Egentligen Äger Ditt Innehåll När Du lägger upp Det på Webben

31
Bild: Michael Hession/Gizmodo

Tack vare underverk av webbplatsen, du kan få ditt innehåll upp och framför en publik av miljontals på några sekunder—men det betyder inte nödvändigtvis att du fortfarande äger denna bild på din hund när det är live. Underteckna villkoren på din favorit sociala nätverk kan innebära att underteckna bort rättigheter till denna video av ditt barns födelsedag eller för att söta ögonblicksbild du tog på semester. Så här är vad du behöver veta om upphovsrätt på nätet, och hur posta till din favorit sociala nätverk påverkar ditt ägande av vad du lägger upp.

Hur upphovsrätt på webben fungerar

Den goda nyheten är att upphovsrätten är i grunden mycket enkel: När du skapar något, från en dikt till en målning, som du äger upphovsrätten till det automatiskt. Det finns inga formulär att fylla i och inga anspråk på att göra (även om du tror att det kan vara värt miljoner i framtiden, det är en bra idé att få någon form av bevis på att du är den ursprungliga skaparen av verket).

Det gäller webben också, så—i stort sett—när du sätter upp något på nätet, det tillhör dig och att du kan vidta åtgärder om någon försöker att klara av ditt arbete som deras.

Svaret på vem som äger ditt innehåll är egentligen mycket enkelt: Du gör.

Enligt US Copyright Office, detta ögonblick copyright gäller “i den ursprungliga verk av ägande”, bland annat romaner, filmer, sånger och arkitektur. Du kan inte copyright fakta eller idéer, eller system, även om du kan ibland copyright på det sätt de uttrycks. Om du har en revolutionerande ny app idé, kanske ta juridisk rådgivning innan du publicerar information på din Facebook-sida.

Hur kan andra använda ditt verk är där problemet börjar få lite mer komplicerat, eftersom fair use: Det låter andra människor kopiera delar av vad du har gjort, upp till en ganska vaga och ospecificerade punkt, för att kommentera eller utveckla den. Det är anledningen till att snuttar av låttexter kan vara noterade i ett album granskning.

Vi kommer inte att gå för långt ner i kaninhålet för rättvis användning om—här fokuserar vi på vem som äger det innehåll som du publicerar på webben, och på den mest grundläggande nivån, som du gör. Avgörande men det beror också på vilken plattform du använder för att lägga vad du publicerar, och för att du måste noggrant kontrollera regler och villkor på plattformar i fråga.

Regler och villkor

Bild: Skärmdump

Har du fortfarande äger upphovsrätten på semester bilder du publicerar på Facebook? Ja, du göra. Men genom att överföra dem till Facebook servrar, eller för den delen något annat socialt nätverk eller plattform du ge bort en licens för att återanvända dessa bilder för olika syften, och du kommer inte få ett öre tillbaka.

För Facebook, det är en “icke-exklusiv, överförbar, icke-tillståndspliktig, royaltyfri, global licens”, för Twitter att det är en “världsomfattande, icke-exklusiv, royalty-fri licens (med rätt att underlicensiera)”, och för Instagram att det är en “en icke-exklusiv, fullt betald och royalty-fri, överförbar, underlicensierbar, världsomspännande licens”. Som ni kan se, det komplicerade språket som används är mer eller mindre den samma i alla dessa nätverk.

Om dessa villkor ljud vaga, de är meningen att de i huvudsak ge gillar på Facebook, Twitter och Instagram juridiska andrum att arbeta på det sätt de vill. Det innebär att Facebook kan lägga upp en av dina bilder i news feed, eller Twitter kan låta någon retweet din bild, eller Instagram kan visa ett av dina inlägg på en hashtag sökning, utan att betala dig eller intrång i din upphovsrätt.

På ingen tid förlorar du upphovsrätten till din bild, eller video, eller poetiska status uppdatering. Om någon drar ditt foto av Facebook och använder det på sin egen webbplats utan tillstånd kan du söka rättslig prövning. Och de flesta plattformar, inklusive de tre vi har nämnt, kommer att ha en extra sekretesspolicy de lovar att följa—med andra ord, ingen kan se dina bilder eller innehåll om du vill ha dem.

Som tristess-inducerande som det kan vara, är det viktigt att kontrollera regler och villkor för varje plattform som du lägger på, plus att de villkor för alla anslutna program eller tjänster du använder på toppen, som vanligtvis kommer att ha regler för sina egna. I nästan alla fall, du håller upphovsrätt, såvida du inte ge bort det genom vissa specifika licenser som Creative Commons-0.

Hur ditt innehåll kan få användas

Bild: Skärmdump

Upphovsrätten, alltså nästan alltid stannar med dig. Men det betyder inte att du alltid har kontroll över hur dina bilder, videor, och andra typer av innehåll får användas, tack vare de licenser som du godkänner när du registrerar dig för en ny tjänst.

På det hela taget, Facebook, Twitter, Instagram, och andra liknande tjänster som bara vill kunna använda dina inlägg i hela plattformen utan juridiskt krångel, men ytterst de förbehåller sig också rätten att underlicensiera samma affär till vem de väljer.

Ibland är det fint att du vill använda IFTTT för att kopiera över dina Facebook-foton till Twitter—men det lämnar en gråzon där man inte alltid kan vara säker på hur ditt innehåll blir licensierad och sublicensed ut på webben. Tredjepartsföretag för att koppla in API för ett socialt nätverk kan inte vara så etiska som du vill att de ska vara.

Betyder det att stora nätverk kan eventuellt licensiera ut ditt innehåll till andra platser, gratis? Ja. Skulle det verkligen hända? Förmodligen inte. Inte bara är dessa plattformar i tacksamhetsskuld till deras integritetspolicy, som vi nämnde innan—så att Facebook inte kommer att licensiera privata bilder av ditt barn till en stock photo service—användaren bakslag som skulle åtfölja en sådan åtgärd inte är värt vad intäkterna kan komma på.

Tyvärr kan vi inte ge dig hårt och snabbt regler om hur de stora sociala plattformar kan licensiera ut ditt innehåll, och även om vi kunde, skulle de nog ändra i morgon. Som med insamling av data och användarnas säkerhet, är du i huvudsak lita på dem att använda ditt innehåll på ett ansvarsfullt sätt, även om upphovsrätten och äganderätten alltid stannar med dig.

Skydda dina inlägg

Bild: Facebook

Vi kommer inte att gå igenom alla plattformar och är webbplats ute, men titta i de villkor och ägna särskild uppmärksamhet åt de licenser du beviljande och eventuella upplåtelse i andra hand som är tillåten efter det. Om du verkligen vill behålla din essäer, filmer och foton säker från missbruk, är din bästa insats är att hålla dem offline, eller lagra dem på din egen, som betalas-webbhotell. Du är inte bevilja någon licenser för att göra något då, förutom att lagra innehåll på servrar och visa det i ett svar till en webbläsare begäran.

Alternativt hitta en tjänst med villkoren du är nöjd med. Till exempel, Flickr faller under Yahoo användarvillkor, som uteslutande fokuserar på Yahoos tjänster: Dina bilder är licensierade av “och endast för det ändamål för vilket sådant Innehåll skickades in eller gjordes tillgängligt” och kan inte vara sublicensed ut.

Om du är en författare, Medium användarvillkor är ganska enkel, och ger bara en plattform för en licens att ta emot och visa dina digitala scribblings, bland annat “att lagra, visa, formatera om, och distribuera den”. Är du säker från upplåtelse i andra hand, men du kan välja att publicera dina texter under ett antal Creative Commons regler.

Svaret på vem som äger ditt innehåll är egentligen mycket enkelt: Du gör. Vad du behöver för att vara försiktig med är de licenser du ger plattformar att använda upphovsrättsskyddat material, i enlighet med deras sekretesspolicy och villkor.

SHARE