Hvem Eier Innholdet Ditt Når Du legger Det til Web

27
Bilde: Michael Hession/Gizmodo

Takk til underverkene av internett, kan du få innholdet ditt opp og foran et publikum på flere millioner i løpet av sekunder—men det betyr ikke nødvendigvis at du fortsatt eier, som bilde av din hund når den er i live. Signering vilkårene og betingelsene på din favoritt sosiale nettverk kan bety å logge bort rettighetene til video av ditt barns bursdagsselskap, eller som søt snapshot du tok på ferie. Så her er hva du trenger å vite om opphavsrett på nettet, og hvordan legge til din favoritt sosiale nettverk påvirker din eierskap av hva du legger ut.

Hvordan opphavsretten på internett fungerer

Den gode nyheten er at opphavsrett er, i hovedsak, svært enkelt: Når du lager noe, fra et dikt til et maleri, du eier opphavsretten på den automatisk. Det er ingen skjemaer å fylle ut og ingen krav til å gjøre (selv om hvis du tror det kan være verdt millioner i fremtiden, er det en god idé å få noen form for bevis for at du er den opprinnelige skaperen av verket).

Som gjelder for nettet også, så—stort sett—når du setter opp noe på nettet, er det som tilhører deg, og du kan ta trinnene hvis noen prøver å passere av arbeidet som deres.

Svaret på hvem som eier innholdet er faktisk veldig enkelt: Du trenger.

Som per US Copyright Office, dette instant opphavsrett gjelder å “originale verk av eierskap”, blant annet romaner, filmer, musikk og arkitektur. Du kan ikke copyright fakta, eller ideer, eller systemer, selv om du kan noen ganger copyright slik de er uttrykt. Hvis du har en revolusjonerende ny app-idé, kanskje ta juridisk råd før publisering opplysninger på din Facebook side.

Hvordan andre mennesker kan bruke ditt arbeid er der problemet begynner å bli litt mer komplisert, på grunn av “fair use”: Det lar andre mennesker kopiere deler av hva du har gjort, opp til en heller vag og uspesifisert punkt, for å kommentere eller utvikle det. Det er grunn utdrag av sangtekster kan bli notert i et album anmeldelse.

Vi vil ikke gå for langt ned kaninhullet av fair use-om—her fokuserer vi på hvem som eier innholdet du legger ut på nettet, og på det mest grunnleggende nivået, kan du gjøre. Det som er avgjørende skjønt, det kommer også an på hvilken plattform du bruker til å legge inn hva du legger ut, og for at du må nøye sjekke vilkårene og betingelsene av plattformer i spørsmålet.

Vilkår og betingelser

Bilde: Skjermdump

Har du fortsatt eier opphavsretten på ferie bilder som du legger ut på Facebook? Ja, du gjør. Men ved å overføre dem til Facebook sine servere, eller faktisk noen andre sosiale nettverk eller på en plattform, vil du gi bort en lisens til å bruke disse bildene til ulike formål, og du vil ikke få en krone tilbake.

For Facebook, er det en “ikke-eksklusiv, overførbar, underlisensierbar, royalty-fri, verdensomspennende lisens”, for Twitter er det en “verdensomspennende, ikke-eksklusiv, royalty-fri lisens (med rett til å viderelisensiere)”, og Instagram er det en “ikke-eksklusiv, fullt betalt og royalty-fri, kan overføres, underlisensierbar og verdensomfattende lisens”. Som du kan se, komplekse språk som brukes mer eller mindre den samme på tvers av alle nettverkene.

Hvis disse vilkårene lyd vage, de er ment til—de i hovedsak gi liker på Facebook, Twitter og Instagram juridiske pusterom til å arbeide på den måten de vil. Det betyr at Facebook kan legge ut ett av bildene i news feed, eller Twitter kan la noen retweet bildet, eller Instagram kan vise ett av innleggene i en hashtag søk, uten å betale deg for eller krenker opphavsretten din.

Ikke på noe tidspunkt vil du miste opphavsretten til et bilde eller en video, eller poetisk status oppdatering. Hvis noen trekker bilde av Facebook og bruker det på sin egen nettside uten tillatelse kan du søke rettslig prøving. Og de fleste plattformer, inkludert de tre vi har nevnt, vil ha en ekstra personvern de lover å følge—med andre ord, ingen kan se bilder eller innhold med mindre du vil ha dem.

Som kjedsomhet-induserende som det kan være, er det viktig å sjekke vilkår og betingelser for hver plattform som du legger ut på, samt vilkår og betingelser for alle tilkoblede programmer eller tjenester som du bruker på toppen, som vanligvis har regler av sine egne. I nesten alle tilfeller, du beholder opphavsrett, med mindre du gi det bort gjennom noen bestemt lisensiering som Creative Commons-0.

Hvordan innholdet ditt kan bli brukt

Bilde: Skjermdump

Opphavsrett, da, er nesten alltid holder med deg. Men, det betyr ikke at du alltid har kontroll over hvordan dine bilder, videoer og andre typer innhold som blir brukt, takket være de lisenser som du godtar når du registrerer deg for en ny tjeneste.

I det hele, Facebook, Twitter, Instagram, og andre lignende tjenester bare ønsker å være i stand til å bruke dine innlegg over plattformen uten noen juridiske problemer, men de avgjørende forbeholder oss også retten til å viderelisensiere samme avtale til hvem de velger.

Noen ganger er det fint—du ønsker å bruke IFTTT til å kopiere over din Facebook bilder til Twitter, men det etterlater en gråsone der du kan ikke alltid være sikker på hvordan innholdet ditt er å få lisensiert og underlisensiert ut på nettet. Tredjeparts selskaper å plugge inn i API for et sosialt nettverk, kan ikke være så etisk som du ønsker dem til å være.

Betyr det den store nettverk kan potensielt lisensen ut innholdet til andre steder, for gratis? Ja. Ville det faktisk skje? Veldig sannsynligvis ikke. Ikke bare er disse plattformene i takknemlighetsgjeld til deres retningslinjer for personvern, som vi har nevnt før, så Facebook, vil ikke underlisensiere private bilder av barnet ditt til en stock photo service—brukeren tilbakeslag som vil følge med en slik bevegelse ikke er verdt uansett inntekter kan komme i.

Vi kan dessverre ikke gi deg harde og raske regler om hvor store sosiale plattformer kan lisensiere ut innholdet, og selv om vi kunne, ville de sannsynligvis endre seg i morgen. Som med innsamling av data og sikkerhet for brukeren, du er egentlig stole på dem til å bruke ditt innhold på en ansvarlig måte, selv om opphavsrett og eierskap alltid holder med deg.

Beskytte dine innlegg

Bilde: Facebook

Vi vil ikke gå gjennom hver plattform og stedet der ute, men ser i vilkår og betingelser og legg spesielt merke til lisenser du er eksisterende og eventuelle sublicensing som er tillatt etter det. Hvis du virkelig ønsker å holde din essays, filmer og fotografier som er trygg fra feil bruk, så det beste alternativet er å holde dem i frakoblet modus, eller være vert for dem på egen hånd, betalt for, web hosting. Du er ikke å gi noen lisenser til å gjøre noe da, foruten å lagre innholdet på servere og vise det i respons til en nettleser forespørsel.

Alternativt kan finne en tjeneste med vilkår og betingelser som du er fornøyd med. For eksempel, Flickr faller inn under Yahoo vilkårene, som fokuserer utelukkende på yahoos tjenester: bildene er lisensiert “utelukkende for det formål som Innholdet ble sendt inn eller gjort tilgjengelig”, og kan ikke være underlisensiert ut.

Hvis du er en forfatter, Middels vilkårene er ganske grei, og bare gi en plattform lisens til å være vert for og vise dine digitale skriblerier, inkludert “lagring, visning, reformatere, og distribuere det, det”. Du er trygg fra sublicensing, selv om du kan velge å publisere tekstene dine i henhold til en rekke av Creative Commons regler.

Svaret på hvem som eier innholdet er faktisk veldig enkelt: Du trenger. Hva du trenger å være skeptisk til er lisensene du å gi en plattform for å bruke opphavsrettslig beskyttet materiale, i tråd med deres retningslinjer for personvern og vilkårene og betingelsene.

SHARE