Hvordan til at Spotte Falske Fotos på Nettet

37
Billede: Shutterstock/Gizmodo

Tage et øjeblik, før du videredele det sjove eller skræmmende billede på dine foretrukne sociale medier kanal valg—er det i virkeligheden, er så autentisk, som det først ser ud? Fra politisk scener til shark invasioner, internettet er fyldt med falske billeder takket være nem-at-bruge billedbehandlings værktøjer og godtroende seere. Her er hvordan for at gøre sikker på, du ikke bliver fanget.

De afslørende tegn

Lad os starte med det grundlæggende, så indlysende, som de burde virkelig være til nogen med et par øjne: Manglende lemmer, ekstra hoveder, og objekter, der er kun halvdelen der er nogle af de afslørende tegn på en dårlig Photoshop forsøg.

Desværre for falske foto spotters, kan billedredigeringsværktøjer bliver mere tilgængelige og mere avancerede, så det er lettere end nogensinde at komme op med forfalskninger, der ser ægte. Hvis der er naturligvis intet galt med billedet foran dig, så tjek for mere subtile fejl, som en skygge eller lys effekt, der bare ikke se ret.

GIF-Billede: Markus Schreiber/Associated Press/Gizmodo

Selv med de bedste værktøjer til at redigere rundt, det er stadig brug for en masse færdigheder til at få farver, lysstyrke og kontrast matchet mellem de forskellige dele af et sammensat billede. Tage dette billede ovenfor, for eksempel: Tyrkiets Udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu ville være bare om at kysse bagsiden af hovedet af den russiske Præsident, hvis det var ægte.

Se for vendes eller dårligt redigeret tekst, et andet tegn på, at to billeder er blevet blandet sammen, og noget, der er mærkeligt ved den måde et billede er blevet beskåret eller den vinkel, at det er blevet taget fra—ofte gjort for at skjule, at den fulde sandhed om, hvad billedet viser. Hvis du har billedet i en stor nok størrelse, zoom ind så tæt som du kan, så vil dette ofte afsløre mangler og fejl, som du ellers ikke ville få øje på.

Husk du kan studere baggrundshistorien bag et foto samt at se på billedet af sig selv: Er den fotograf, en virkelig person? Gør billedet matche op med nyheder rapporter? Er giraffer ofte findes vandre i downtown Manhattan? Et par minutter af detektiv arbejde, der hurtigt kan afsløre sandheden.

Omvendt billede søgninger

Reverse image search—søg på nettet for kampe til et bestemt billede, er en af de mest nyttige værktøjer til rådighed til en falsk foto spotter. Brug Google til at søge efter filer eller URL (klik på kameraet), eller et alternativ som TinEye til at gøre det samme job.

Hvad du kan finde masser af kampe på samme foto, som måske ikke få dig overalt, men hvis du er heldig, vil søgningen igen på de originale, uredigerede billede samt, så du kan se, hvilke ændringer der blev foretaget. Hvis det falske billede er sammensat af flere andre billeder, du igen kan grave op af originalerne.

Denne haj ser ud til at optræde på de sociale medier under nogen større regnhændelse, men Snopes første debunked dette billede i 2011. (Billede: Snopes)

Hvis du har mistanke om, at din potentielt falske billede er blevet lavet ved syning to eller flere billeder sammen, prøv at beskære i visse dele af billedet og så kører en billedsøgning på hver del individuelt.

Et omvendt billede-søgning kan hjælpe med at identificere en autentisk foto samt spotte en fake—hvis du kan finde billedet er blevet offentliggjort af en velrenommeret nyheder organisation på nettet, så er det oftest (men ikke altid) kommer til at være ægte. Igen, kig efter oplysninger om, hvor billedet blev taget og af hvem.

Vi vil anbefale at checke ind på Snopes så godt, som gør et stort stykke arbejde af debunking nogle af de mest kendte falske billeder derude, især dem, der bliver ved med at få recirkuleret igen og igen, nogle gange år efter oprindeligt at få debunked. Brug søgefeltet øverst, for at se et billede.

Find den file data

Du kan finde endnu flere beviser for foto manipulation, hvis du graver dybere ind i et billede og dets metadata, alle data, som er gemt væk, at du ikke kan se med det blotte øje. EXIF-data, som du kan få på gennem dit billede editor eller en web-app, vil vise dig, hvor og hvornår et billede blev revet væk, medmindre de data, der er blevet udslettet eller sminket.

Kontrollere disse data kan ikke give dig et endeligt svar på, om et billede er ægte—det er faktisk ret simpelt at falske eller fjerne EXIF-data, og en masse af billeder online vil ikke omfatte det ved alle—men det kan tilbyde nogle ekstra spor til din retskemisk analyse.

Justering af niveauer er en nem måde at afsløre en falsk. (Billede: Jason Blackeye/Jordan Sanchez/Unsplash)

Desuden kan du også lege med niveauer og filtre i et program som Photoshop, der kan være nok til at afsløre redigeringer—som det var tilfældet med dette Nikon award-vindende snap af en flyvemaskine. En hurtig justering i niveauet var nok til at afsløre cut-ud, og du kan eksperimentere med lignende redskaber i dit eget billede editor.

Hvis du kender dit billede, så du kan få endnu smartere med din forfalskning afsløring: Lav-lys skud, som luftballon, som vi fremhævede her, kræver en lang eksponering til at lade så meget lys som muligt—og det betyder, at et hurtigt bevægende objekter i scenen skal være sløret. Hvis de ikke gør, skal alarmklokkerne bør ringe i dit hoved.

Du vil ikke være i stand til at spotte forskellen mellem en falsk foto-og en rigtig en 100 procent af tiden, men de tips, vi har nævnt bør give dig en god chance for at blive i stand til at rydde op i spørgsmålet ene eller den anden måde. Og hvis du virkelig ikke kan gøre dit sind op på et foto, check Gizmodo første.

SHARE