Hoe Spot Nep Foto ‘ s op het Web

39
Afbeelding: Shutterstock/Gizmodo

Neem een moment voordat je het opnieuw delen hilarische of angstaanjagende beeld op uw favoriete social media kanaal van keuze—is het in feite, zo authentiek als deze verschijnt? Van politieke scènes naar shark invasies, het web staat vol met nep-foto ‘ s dankzij de eenvoudig te gebruiken image editing tools en goedgelovige kijkers. Hier is hoe ervoor te zorgen dat je niet gepakt.

De verklikker tekenen

Laten we beginnen met de basis, zo duidelijk als ze echt moeten worden om iedereen met een paar ogen: Ontbrekende ledematen, extra hoofden, en voorwerpen die slechts de helft zijn er een aantal van de verklikker tekenen van een slechte Photoshop proberen.

Helaas voor valse foto spotters, image editing tools worden steeds meer toegankelijk en meer geavanceerde, zodat het makkelijker dan ooit om te komen met vervalsingen die er echt zijn. Als er is uiteraard niets mis met de foto in de voorkant van je, kijk voor meer subtiele fouten, als een schaduw of licht effect is dat gewoon niet goed uit.

GIF-Afbeelding: Markus Schreiber/Associated Press/Gizmodo

Zelfs met de beste gereedschappen voor het bewerken van rond, het moet nog een veel vaardigheid om de kleuren, helderheid en contrast afgestemd tussen de verschillende onderdelen van een samengestelde foto. Neem deze afbeelding hierboven, bijvoorbeeld: turkse Minister van Buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu zou net over het kussen van de achterkant van het hoofd van de russische President als het echt waren.

Kijk voor de teruggenomen of slecht bewerkte tekst, een teken dat twee foto ‘ s zijn vermengd, en alles wat vreemd over de manier waarop een afbeelding hebt bijgesneden of de hoek is genomen van de—vaak gedaan om te verbergen dat de volledige waarheid over wat de foto laat zien. Als u de afbeelding op een voldoende grote omvang, zoom in, zo dicht als je kunt, want deze zal onthullen vaak onvolkomenheden en fouten die u anders niet zou spot.

Houd in gedachten kunt u de studie van het verhaal achter een foto en kijken naar de foto zelf: Is de fotograaf een echte persoon? Komt het beeld overeen met nieuwsberichten? Zijn giraffen vaak dwalen in het centrum van Manhattan? Een paar minuten van het detective werk kan snel de waarheid openbaren.

Omgekeerde beeld zoekopdrachten

De reverse image search—zoeken op het web voor wedstrijden van een bepaald beeld—is een van de meest handige tools beschikbaar om een nep-foto spotter. Gebruik Google Image Search om te zoeken door het bestand of de URL (klik op de camera), of een alternatief zoals TinEye doen hetzelfde werk.

Wat je zou kunnen vinden zijn tientallen wedstrijden van dezelfde foto, die kan je niet overal te krijgen, maar als je geluk zoeken zullen de originele, onbewerkte foto zodat u kunt zien welke wijzigingen zijn aangebracht. Als de nep-foto is een samenstelling van verschillende andere beelden, weer je zou graven van de originelen.

Deze haai lijkt te verschijnen op social media tijdens een grote regen event, maar Snopes eerste ontkracht dit beeld in 2011. (Afbeelding: Snopes)

Als u vermoedt dat uw potentieel nep foto is gemaakt met het stikken van twee of meer foto ‘ s samen, probeer het uitsnijden in op bepaalde delen van de foto en daarna het uitvoeren van een afbeelding zoeken op elk deel afzonderlijk.

Een reverse image search kan helpen bij het identificeren van een authentieke foto ‘ s en ter plaatse een nep—als je vindt dat de foto is gepubliceerd door een betrouwbare nieuwsbron op het web dan is het meestal (maar niet altijd) gaat het echt is. Nogmaals, kijk voor meer informatie over waar de foto is genomen en door wie.

Wij adviseren checken op Snopes, wat doet een groot werk van het ontzenuwen van een aantal van de meest bekende nep-foto ‘ s die er zijn, in het bijzonder degenen die houden van het krijgen van de teruggevoerde opnieuw en opnieuw, soms jaren na de oorspronkelijk aan de ontkracht. Gebruik het zoekvak aan de bovenkant om te kijken voor een foto.

Controleer de gegevens van het bestand

U vindt nog meer bewijs voor foto knoeien als je dieper op een afbeelding en de metagegevens van de gegevens die zijn verborgen weg die je niet ziet met het blote oog. EXIF gegevens, die je kunt krijgen via uw beeld-editor of met een web-app, zal je laten zien waar en wanneer een afbeelding is uitgelijnd, tenzij de gegevens zijn gewist of gesleuteld.

Het controleren van deze gegevens zou kunnen geven een definitief antwoord te geven op de vraag of een foto echt is—het is eigenlijk vrij simpel te nep of verwijderen van de EXIF-gegevens, en veel van de online afbeeldingen niet opnemen in alle—maar het kan bieden wat extra aanwijzingen voor uw forensische analyse.

Het aanpassen van de niveaus is een makkelijke manier om te onthullen een nep. (Beeld: Jason Blackeye/Jordanië Sanchez/Unsplash)

Bovendien kunt u ook spelen met niveaus en filters in een programma als Photoshop, die zijn genoeg te onthullen bewerkingen—zoals het geval was met Nikon ‘ s bekroonde foto van een vliegtuig. Een snelle aanpassing in de niveaus was genoeg te onthullen van de cut-out, en u kunt experimenteren met soortgelijke instrumenten in je eigen foto-editor.

Als u weet dat uw foto dan kun je nog slimmer met uw opsporen van vervalsingen: opnamen bij weinig licht, zoals de heteluchtballon we hier aanbevolen, vereisen een langere blootstelling tot laat in zo veel licht als mogelijk, en dat betekent dat snel bewegende objecten in de scène moet worden vervagen. Als ze niet zijn, alarmbellen moeten rinkelen in je hoofd.

U zult niet in staat om ter plaatse het verschil tussen een nep-foto en een echte 100 procent van de tijd, maar de tips die we hebben vermeld, geven u een goede kans om in staat om duidelijk de vraag op de een of andere manier. En als je echt niet kan make-up je geest op een foto, controleren Gizmodo eerste.

SHARE