Hvordan Oppdage Falske Bilder på Web

29
Bilde: Shutterstock/Gizmodo

Ta et øyeblikk før du sende som hysteriske eller skremmende bilde på din favoritt sosiale medier kanalen for valg—er det, faktisk, så autentisk som det først ser ut? Fra politiske kulissene for å hai invasjoner, internett florerer med falske bilder takket være lett-å-bruke bilderedigering verktøy og godtroende seere. Her er hvordan å gjøre at du ikke får tatt ut.

De avslørende tegn

La oss starte med det grunnleggende, så åpenbare som de egentlig skal være for alle med et par øyne: Manglende lemmer, ekstra hoder, og objekter som er bare halvparten det er noen av de avslørende tegn på en dårlig Photoshop forsøket.

Dessverre for falsk bilde spotters, bilderedigering verktøy for å bli mer tilgjengelig og mer avanserte, slik at det er enklere enn noen gang å komme opp med forfalskninger som ser ekte. Hvis det ikke er noe åpenbart galt med bilde foran deg, sjekk for mer subtile feil, som en skygge eller belysning effekt som bare ikke ser riktig ut.

GIF-Bilde: Markus Schreiber/Associated Press/Gizmodo

Selv med de beste på redigering verktøy rundt, er det fortsatt trenger mye av dyktighet til å få farger, lysstyrke og kontrast matchet mellom ulike deler av et sammensatt bilde. Ta dette bildet ovenfor, for eksempel: Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu ville være bare om kyssing på baksiden av hodet av den russiske Presidenten hvis det var ekte.

Se etter reversert eller dårlig redigerte tekst, et annet tegn på at to bilder har blitt blandet sammen, og noe som er merkelig på den måten et bilde har blitt beskåret eller vinkelen det er blitt tatt fra—ofte gjort for å skjule den fulle sannheten om hva bildet viser. Hvis du har bildet på en stor nok størrelse, zoome inn så nært som du kan, da dette vil ofte avsløre feil, og feil som du ellers ikke ville sted.

Husk at du kan studere bakgrunnshistorien bak et bilde som du ser på bildet seg: Er den fotografen en ekte person? Gjør bildet samsvarer med nyheter? Er giraffer ofte funnet vandrende i downtown Manhattan? Et par minutter av detektivarbeid kan raskt avsløre sannheten.

Reverse image-søk

Omvendt bildesøk—et søk på nettet for kamper til et bestemt bilde—er en av de mest nyttige verktøyene som er tilgjengelig til en falsk bilde spotter. Bruk Google Image-Søk for å søke etter fil eller URL-adressen (klikk på kamera), eller et alternativ som TinEye å gjøre den samme jobben.

Hva du kan finne mange kamper i det samme bildet, som ikke kan komme deg hvor som helst, men hvis du er heldig søk vil slå opp den opprinnelige, uredigerte bildet så godt, slik at du kan se hvilke endringer som ble gjort. Hvis den falske bilde er sammensatt av flere andre bilder, igjen, kan du grave opp originaler.

Denne haien ser ut til å vises på sosiale medier i løpet av noen store regn hendelse, men Snopes først avslørte dette bildet i 2011. (Bilde: Snopes)

Hvis du mistenker at din potensielt falske bilde har blitt laget ved å sy to eller flere bilder sammen, prøv å beskjære på visse deler av bildet, og deretter kjører et bilde søk på hver del for seg.

Et omvendt bilde-søk kan hjelpe deg med å finne et autentisk bilde, så vel som øye på en falsk—hvis du finner bildet har blitt publisert av en anerkjent nyheter organisasjon på nettet så er det vanligvis (men ikke alltid) kommer til å være ekte. Igjen, se etter detaljer om hvor bildet ble tatt, og av hvem.

Vi vil anbefale å sjekke inn på Snopes så vel som gjør en god jobb som avslører noen av de mest kjente falske bilder der ute, spesielt de som holder på å komme resirkuleres igjen og igjen, noen ganger år etter opprinnelig å bli avslørte. Bruk søkeboksen øverst for å se etter et bilde.

Sjekk filen data

Du kan finne enda flere bevis for foto manipulering hvis du grave dypere inn et bilde og tilhørende metadata, alle data som er gjemt bort det du ikke ser med det blotte øye. EXIF-data, som du kan få på gjennom ditt bilde editor eller en web-app, vil vise deg hvor og når bildet ble tatt, med mindre de data som har blitt slettet eller pyntes.

Å sjekke disse dataene kan ikke gi deg et endelig svar på om et bilde er ekte—det er faktisk ganske enkle å forfalske eller fjerne EXIF data, og mye av bilder på nettet vil ikke inkludere det i det hele tatt—men det kan tilby opp noen ekstra ledetråder for rettsmedisinske analyser.

Justere nivåer er en enkel måte å avsløre en falsk. (Bilde: Jason Blackeye/Jordan Sanchez/Unsplash)

Videre, du kan også spille rundt med nivåer og filtre i et program som Photoshop, noe som kan være nok til å avsløre endringene—som tilfellet var med denne Nikon-award-vinnende blunk av et fly. En rask justering i nivåene var nok til å avsløre cut-out, og du kan eksperimentere med lignende verktøy i ditt eget bilde editor.

Hvis du vet at ditt bilde så du kan få enda smartere med din forfalskning deteksjon: bilder i Lite lys, som i hot air balloon vi omtalt her, krever en lang eksponeringstid for å slippe inn så mye lys som mulig—og det betyr objekter i rask bevegelse i bildet skulle være uklart. Hvis de ikke er det, burde alarmklokkene ringe i hodet.

Du vil ikke være i stand til å se forskjellen mellom en falsk bilde og en ekte en 100 prosent av tiden, men de rådene vi har nevnt bør gi deg en god sjanse til å bli i stand til å rydde opp spørsmålet på en eller annen måte. Og hvis du virkelig ikke kan gjøre ditt sinn opp på et bilde, sjekk Gizmodo første.

SHARE