Hur Platsen Falska Foton på Webben

34
Bild: Shutterstock/Gizmodo

Ta en stund innan du dela det roliga eller skrämmande bild på din favorit sociala medier som kanal för val—är det i själva verket är så äkta som det först verkar? Från politiska kulisserna till shark invasioner, webben är idel falska bilder tack vare enkel att använda verktyg bildredigering och naiv tittare. Här är hur att se till att du inte får fiskas.

De kontrollampa tecken

Låt oss börja med grunderna, lika självklart som de egentligen borde vara att vem som helst med ett par ögon: Saknas armar och ben, extra huvuden, och objekt som är endast hälften, det finns vissa kontrollampa tecken på en dålig Photoshop försök.

Tyvärr för falska bild observatörer, bildredigering verktygen blir allt mer tillgängliga och mer avancerade, så att det är lättare än någonsin att komma upp med förfalskningar som ser äkta. Om det finns ingenting uppenbarligen snett med den bilden framför dig, kolla på det mer subtila misstag, som en skugga eller ljuseffekt som bara inte ser rätt ut.

GIF-Bild: Markus Schreiber/ap/Gizmodo

Även med de bästa verktygen för redigering runt, det krävs fortfarande en hel del skicklighet för att få färger, ljusstyrka och kontrast matchas mellan olika delar av en sammansatt bild. Ta den här bilden ovan, till exempel: Turkiets Utrikesminister Mevlut Cavusoglu skulle vara bara om att kyssas på baksidan av huvudet av den ryska Presidenten om det var verkliga.

Leta efter omvänd eller dåligt redigerade texten, ett tecken på att två foton har blandats ihop, och att allt som är udda om hur en bild som har beskurits eller den vinkel som tas från—ofta gjort att dölja den fullständiga sanningen om vad bilden visar. Om du har bilden på en tillräckligt stor storlek, zooma in så nära du kan, eftersom detta kommer ofta avslöja brister och misstag som du annars inte plats.

Tänk på att du kan studera bakgrundshistoria bakom ett foto samt titta på bilden själv: Är fotografen en verklig person? Gör bilden stämmer med nyheter rapporter? Är giraffer ofta hittas irrande på Manhattan? Ett par minuter av detektiv arbete snabbt kan avslöja sanningen.

Omvänd bild sökningar

Reverse image search—en sökning på webben för tändstickor till en viss bild—är en av de mest användbara verktygen som finns tillgängliga för en falsk bild spotter. Använd Google Image search för att Söka efter fil eller URL (klicka på kameran), eller ett alternativ som TinEye att göra samma jobb.

Vad du kan hitta finns massor av matcher av samma fotografi, som kanske inte får du någonstans, men om du har tur-sökningen kommer att vända upp den ursprungliga, obearbetade bilden och så att du kan se vilka ändringar som har gjorts. Om den falska bilden är sammansatt av flera andra bilder, igen du kan gräva upp originalen.

Denna haj tycks dyka upp på sociala medier under någon större regn händelse, men Snopes första krossat denna bild under 2011. (Bild: Snopes)

Om du misstänker att ditt potentiellt falska bild har gjorts genom att sy två eller flera bilder som tillsammans kan du försöka beskära i det på vissa delar av ett foto och sedan kör en bildsökning på varje del för sig.

En omvänd bildsökning kan hjälpa till att identifiera en äkta foto samt plats för ett falskt—om du tycker att bilden har varit publicerad i en ansedd organisation som nyheter på nätet så är det oftast (men inte alltid) kommer att vara äkta. Igen, leta efter information om var bilden var tagen och av vem.

Vi rekommenderar att du checkar in på Snopes också, som gör ett bra jobb med att avslöja några av de mest kända falska bilder ute, särskilt de som håller komma recirkuleras och om igen, ibland år efter den ursprungligen få krossat. Använd sök-rutan längst upp för att leta efter en bild.

Kontrollera filen data

Du kan hitta ännu fler bevis för foto manipulation om du gräver djupare in en bild och dess metadata, alla data dolda bort att du inte kan se med blotta ögat. EXIF-data, som du kan få genom din image editor eller en webb-app, kommer att visa dig var och när bilden var brast, om inte uppgifterna har utplånats eller fiffla.

Kontrollera dessa uppgifter kan inte ge dig ett definitivt svar på om en bild är äkta—det är faktiskt ganska enkelt att förfalska eller ta bort EXIF-data, och en hel del online-bilder som inte har det alls—men det kanske erbjuda dig några ledtrådar för din kriminalteknisk analys.

Justera nivåer är ett enkelt sätt att avslöja en bluff. (Bild: Jason Blackeye/Jordan Sanchez/Unsplash)

Dessutom kan du också leka med nivåer och filter i ett program som Photoshop, vilket kan vara tillräckligt för att avslöja redigeringar som var fallet med denna Nikon prisbelönta kick av ett flygplan. En snabb justering av halterna var tillräckligt för att avslöja cut-out, och du kan experimentera med liknande verktyg i din egen image editor.

Om du vet att din bild så att du kan få ännu smartare med din förfalskning upptäckt: Låg-ljus skott, som hot air balloon vi skisserat här, kräver en lång exponering för att släppa in så mycket ljus som möjligt—och det innebär snabba rörliga objekt i scenen bör vara suddig. Om de inte varningsklockorna borde ringa i huvudet.

Du kommer inte att kunna se skillnaden mellan en falsk bild och en riktig man 100 procent av tiden, men de tips som vi har nämnt bör ge dig en god chans att kunna klara upp frågan på ett eller annat sätt. Och om du verkligen inte kan göra ditt sinne upp på ett foto, kontrollera Gizmodo först.

SHARE