Hvordan du sjekke om din harddisk er døende

43

Det er en heseblesende øyeblikk når datamaskinen din har en harddisk krasjer. I et øyeblikk alle de bilder, videoer, musikk, filer, uferdige romaner, og ganske mye alt annet kan forsvinne på et øyeblikk. Så hvordan kan du beskytte deg selv fra denne worst case scenario? Vi har satt sammen en guide til de tegn du kan se ut for, og de tiltak du kan ta: her er hvordan du sjekke om din harddisk er døende.

Se også: Hvordan å ta backup av din PC, bærbar PC, telefon og nettbrett for gratis | Beste nettsky-tjenester 2017

Er harddisken min døende? Tilbake umiddelbart

Før vi ser på måter å snuse opp noen problemer med harddisken den første tingen du trenger å gjøre er å sikkerhetskopiere viktige data. Hvis du allerede har en vanlig backup rutine så det er utmerket, men hvis det er en stund så vi foreslår at du gjør det akkurat nå. Den kan kjøre i bakgrunnen mens du leser resten av denne artikkelen.

Ta en rask titt på vårt Hvordan å sikkerhetskopiere Windows-10 hvis du ikke er sikker på hva du skal gjøre, og det er også vårt Beste for programvare for sikkerhetskopiering 2017 hvis du vil ha flere alternativer.

Tegn på sviktende harddisk

Det er stort sett umulig å forutsi nøyaktig når en disk vil mislykkes, men det er noen vanlige signaler som kan foreslå din bagasje er på vei ut.

Redusert ytelse

Hvis du merker at systemet begynner å avta så det kan være et tidlig varsel. Tunge atferd vil ofte oppstå når du bruker harddisken, slik som å starte programmer, søke etter filer, og lagre dokumenter, men det kan også være generell treghet. Nå, dette kan også være forårsaket av andre faktorer, så ta en titt på vår Hvordan hastighet opp Windows guide for å innskrenke den skyldige.

Merkelige lyder

Når du har hatt en datamaskin for en stund vil du bli kjent med lydene det lager. I disse dager er det ikke veldig mange, men nye for eksempel å klikke eller sliping eller til og med ‘pipe’ bør tas på alvor. Hvis du hører disse lydene når du bruker maskinen, så det er en god sjanse for at noe er veldig galt med harddisken din, og du fortsetter å bruke det bare vil påskynde sin død.

Fil korrupsjon

En annen forteller-tale-feil du kan se, er at av en økende mengde av ødelagte filer eller ‘blå skjerm for død’. Så hvis du finner ut at du er lagring av dokumenter eller lignende, men når du går å legg dem igjen, de er korrupte, en sviktende disk kan godt være å klandre.

Er harddisken min døende? Hvordan du bruker Sjekk Disk-funksjonen i Windows

Windows har lenge hatt en innebygd disk analyse av funksjon kalt Sjekk Disk (eller chkdsk). Dette ser ut for feil, korrupsjon og dårlige sektorer på en harddisk som kan være årsaken til problemene. Det vil ikke fortelle deg at harddisken må byttes ut, men hvis du kjører det jevnlig, da vil du se om mengden av feil er stigende. Det er også bare et nyttig verktøy for å holde harddisken i en sunn tilstand.

Å kjør Kontroller Disk du trenger for å åpne File Explorer, velg Denne PC-en, og deretter høyreklikk på stasjonen du ønsker å teste. En pop-up meny vil komme til syne på bunnen av som er Egenskaper.

Klikk på denne og velg deretter Verktøy-fanen på toppen av det nye vinduet som vises.

Her vil du se et område rett feilkontroll. Klikk på Sjekk alternativ, og Windows vil undersøke stasjonen. Dette kan ta lang tid, så sørg for å kjøre dette når du ikke trenger å bruke maskinen.

Sjekk din harddisk med gratis diagnostiske programvare

En av de beste gratis tredjeparts alternativer for å overvåke stasjonen er DiskCheckup av Passmark software. Dette utnytter de SMARTE funksjonene som finnes på de fleste harddisker og gjør det mulig å oppdage når saker kan være fremkommer. SMART (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) ser på ulike attributter på en disk for å se om ytelsen er nedverdigende, og programmer som DiskCheckup la brukeren se rapporter basert på denne informasjonen.

Det er ikke en catch-alle, som SMART kan ikke si om en disk er døende eller bare naturlig forverret, men det gir brukerne et omfattende titt på den nåværende tilstand av en stasjon, og antyder at når det skal skiftes ut.

DiskCheckup er kompatibel med Windows 7, 8 og 10, samt personlig bruk-versjon som er helt gratis.

Det er også verdt å merke seg at mange harddisk produsenter har sine egne diagnostiske programvare er gratis tilgjengelig på sine nettsider. Hvis du vet hva du gjør harddisken er deretter laste ned den respektive programmet vil være et fornuftig trekk.

Betalt-for hard drive diagnostic software

Hvis du er villig til å bruke litt penger på din diagnostiske programvare så det første stedet å gå er Gibson Research Corporation ‘ s nettside. Når du først ankommer du kan finne deg selv heller tvilsom av estetikk – nettstedet ser ut som noe ut av Geocities på 1990-tallet, men ikke la dette sette deg av. Dette er hjemmet til SpinRite, en legendarisk disk overvåking og data-recovery-app som mange brukere sverger til.

Programvaren, er nå inne i sitt 6. generasjon, har fem nivåer av drift alt fra et enkelt skanne til å gjenopprette sektorer, og har vært kjent for å ofte få angivelig døde stasjoner i drift igjen. Det er ikke billig, men så kvalitet programvare sjelden er. I øyeblikket kan du kjøpe SpinRite V6 for rundt £70, og vi tror det er et kjøp som er absolutt verdt å vurdere.

Så det du går, er et par tips og verktøy som kan forhåpentligvis hjelpe deg å unngå eventuelle data tragedier. Hvis du finner ut at harddisken er i behov for å skifte ut, eller du bare ønsker å gi systemet en turbo-lade i ytelse, da også ta en titt på vår guide til Hvordan å installere en SSD i PC-en din.

SHARE