6 måter å finne og slette store filer i Windows-10 hvis du vil frigjøre diskplass

311

Harddisker – selv med stor kapasitet disker – kan fylles opp fort i disse dager. Hvis din bærbare eller stasjonære PC-er forteller deg at harddisken er full, så kan vi hjelpe deg med å frigjøre diskplass i Windows-10 og eldre versjoner.

Hvis datamaskinen kjører sakte, og du kan gjenopprette noen mer fart med vår guide på 5 gode måter å rydde opp din PC eller laptop.

Hvordan du kan frigjøre diskplass på Windows-10: Disk Clean-up

Windows har flere innebygde verktøy som vil automatisk finne og slette unødvendige filer for å frigjøre diskplass.

De første til å prøve er Disk Clean-up. Bare søke etter den i Start-menyen (hvis du har Windows 8, kan du søke på Start-skjermen). Dette vil skanne PCEN et høydepunkt plass som brukes av midlertidige filer, laste ned oppdateringer, bufrede filer og filer i papirkurven. Du kan huke av boksene for å slette noen av eller alle filene.

Du har til klikk Rydd opp i systemfiler knappen for å gjøre en dypere skanning (du har å velge bestemt stasjon – vanligvis C: – for å kontrollere for system-filer). Dette vil la deg slette gamle versjoner av Windows som kan være med opptil titalls gigabyte.

Hvordan du kan frigjøre diskplass på Windows-10: Avinstallere spill og apps

En relativt rask og enkel måte å frigjøre plass er å avinstallere programmer du ikke trenger eller bruker. Fra Start-menyen, gå til Kontrollpanel og deretter se etter “Avinstaller et program”. Klikk på denne og du vil se en liste over alt som er installert, og du kan endre rekkefølgen på listen ved å klikke på ‘Størrelse’ for å bestille det slik at programmer som tar opp mest plass er på toppen. Typisk for disse vil være spill, men noen programmer kan også bruke flere gigabyte. Du må fjerne dem en etter en, og det kan ta en stund, men det kan frigjøre en forferdelig mye diskplass.

Det er visse uninstaller programmer du kan laste ned, som kan fjerne flere programmer på en gang. For mer, se Best uninstaller programmer for Windows.

Du kan også avinstallere noen av Windows-10 s innebygde apper for å frigjøre enda mer plass.

Hvordan du kan frigjøre diskplass på Windows-10: Gjenopprette poeng

Windows oppretter gjenopprettingspunkter automatisk, slik at du kan rulle tilbake til en tidligere tilstand hvis noe går galt når du installerer en ny driveren eller programmet. Dette bruker opp diskplass, men du kan justere hvor mye plass systemgjenoppretting bruker. For å gjøre dette, søk på Start-menyen for systemgjenoppretting, og klikk deretter på det når det vises. Det vil ta opp vinduet systemegenskaper på den System Protection tab. Klikk på Konfigurer… – knappen for å se og endre hvor mye plass som dette verktøyet bruker. Det er uklokt å deaktivere systembeskyttelse som du ikke vil ha noen gjenopprettingspunkter hvis noe skulle gå galt.

How to free up disk space on Windows 10

Tune-up utilities: slett driver nedlastinger, duplikat-filer og mer

Utover Windows’ egne verktøy, kan du laste ned en mengde verktøy som kan gjøre en mer grundig søk, finne og slette enda mer unødvendige filer. Ccleaner er et godt sted å starte, så er det gratis, men det er også andre som kan finne duplikat-filer (for eksempel bilder og nedlastinger) og fjern overskudd kopier. Man er Auslogics Duplicate File Finder, men det er mange andre.

Hvordan finne store filer på harddisken

Hvis du har fulgt rådene ovenfor, men vet ikke hvor ellers å se, kan du finne det største individuelle filer på harddisken ved å åpne Fil-Utforsker (Windows Explorer i tidligere versjoner) og skrive “størrelse:gigantisk’ i søkefeltet.

Dette vil få opp en liste over noen fine over 128 MB i størrelse, noe som deretter kan du se gjennom for å finne store filer, for eksempel nedlastinger, utdaterte drivere, sikkerhetskopier og ISO-bilder. Imidlertid alltid være forsiktig og sørg for at du vet nøyaktig hva det er ditt slette, som noen filer kunne stoppe visse programmer fra å kjøre hvis det ble fjernet).

Selvfølgelig, noen ganger er det ikke store individuelle filer som tar opp plass, men heller mapper full av mange små filer. I dette tilfellet, det beste alternativet er å laste ned en liten tredjeparts program som skanner datamaskinen din for å informere deg om hvilke filer og mapper som er de største synderne.

Vår favoritt program for denne oppgaven er gratis program, SpaceSniffer. Det krever ikke installasjon, så bare kjør programmet og det vil skanne ditt valgte HARDDISKEN, og deretter visuelt vise disk informasjon ved hjelp av rektangulære bokser; den større boksen er, jo større filen eller mappen. Du kan også tilpasse visningen til å vise flere detaljer, eller dobbeltklikk på hver boks for å utvide den og finne ut hvilke filer eller mapper i den boksen som tar opp mest plass.

Når du har fastslått hvilke filer og mapper som tar opp overflødig plass på harddisken din, kan du slette de du ikke lenger trenger å bruke filutforsker.

Hvordan du kan frigjøre diskplass på harddisken i Windows-10: Slette sikkerhetskopier

En annen måte å frigjøre diskplass er å sjekke for sikkerhetskopiering. Hvis du bruker programvare for sikkerhetskopiering, bruke programvaren (eller sjekke i mappen der den lagrer filer) for å slette gamle versjoner du ikke trenger lenger.

Det samme gjelder for iPhone og iPad sikkerhetskopier. Disse kan skape enorme filer som kan hog hundrevis av gigabyte. Åpne iTunes, klikk på de små drop-down menyen øverst til venstre, velg Innstillinger, og deretter klikker du på Enheter. Du vil se en liste over sikkerhetskopier, men ikke hvor mye plass de har. Tar sikte på å beholde bare de siste ett for hver enhet, men hvis du finner også disse er at de tar opp for mye plass, slette dem og gjøre en fersk backup fra enheten.

Et annet sted å sjekke er Videoer-mappen, og alle on-demand video-programvare, for eksempel BBC iPlayer. Slette nedlastede videoer du ikke trenger, og kopiere personlige videoer til en ekstern harddisk.

Du kan også liker å lese: Hvordan å gjenopprette slettede filer for gratis.

SHARE